Hrvatima "prete" prazne police?

Na udaru povećanja cena je i Hrvatska.

Izvor: Dnevnik.hr

Četvrtak, 14.10.2021.

09:20

Hrvatima
Foto: Humannet/Shutterstock

Proizvođači upozoravaju - nastavi li se ovako, police bi mogle ostati prazne. I dok Vlada Hrvatske odgovornost prebacuje na globalne trendove, opozicija je iznela svoje predloge, ali i mahala domaćim proizvodima.

Na svet ga je donela "koka", ali na police prodavci koji su zbog sve većih troškova primorani na poskupljenje. ''Sada smatraju da mi dižemo cene, da tražimo neke ekstra profite, a i s ovim cenama koje sada imamo nema šanse da opstanemo. Jaje bi trebalo da košta dve kune (0,27 evra) da opstanemo'', ističe OPG-ovac Goran Bendeković.

Teško opstaju i prevoznici. ''Ako cene nastave da rastu, a Vlada ništa ne uradi, jednostavno će biti otežano snabdevanje'', upozorava Darko Vukadinović iz Udruženja putnog teretnog prometa.

Britanci u strahu: "Za Božić će biti još gore" FOTO

Drugim rečima, police bi mogle ostati prazne. Opozicioni zastupnici upozoravaju da će se rast cena prelomiti na leđima najsiromašnijih. "Transport svakodnevno mora doći do odredišta, ovo će dovesti do nove krize koju će platiti građani", napominje Mirela Ahmetović.

Možemo! traži uvođenje plutajućih akciza ili smanjenje PDV-a na energente. Akcize se za sada neće smanjivati, ali kao jednu od mogućih kratkoročnih mera iz Vlade najavljuju podizanje minimalne plate. Ministar Zdravko Marić, kog tek čeka korigovanje budžeta, za sve krivi - globalne trendove.

Hrane u Srbiji ima dovoljno: Neće biti problema sa snabdevanjem, spremne i robne rezerve

Zbog uštede građani menjaju prehrambene navike. Minimalna potrošačka korpa u Hrvatskoj iznosi 7800 kuna (1.037 evra). Umesto ulja, češće biraju svinjsku mast, a umesto, na primer, junetine - svinjetinu ili piletinu, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Iz Sindikata kažu da je stanje teško, ali ne i dramatično. "To je jedna psihoza. Jedan osećaj toga da će cene rasti, inflatorna očekivanja mogu biti ogroman generator i podsticaj rasta cena'', kazao je Vilim Ribić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: