Počelo je - dižu cene struje i gasa i to ne malo; Ministar: "Zamena uglja ne može tako brzo"

Najveća slovenačka energetska kompanija, ljubljanski Petrol, najavila je da će osetno povećati cene električne energije i zemnog gasa.

Izvor: Poslovni dnevnik/Index

Sreda, 13.10.2021.

11:29

Počelo je - dižu cene struje i gasa i to ne malo; Ministar:
Foto: Lisa-S/Shutterstock

Petrol električnom energijom snabdeva skoro četvrtinu potrošača, a od 1. decembra najavio je poskupljenje struje za oko 30 odsto, dok će zemni gas poskupeti za 12 odsto, javili su u utorak slovenački mediji, pozivajući se na saopštenje Petrola.

Cena struje od tog dobavljača povećaće se 21 do 35 odsto, u zavisnosti od tarife, a za male poslovne potrošače oko 30 odsto, prenose mediji, navodeći da će ostali snabdevači električnom strujom verovatno sa povećanjem cena pričekati početak iduće godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Petrol je najavio i povećanje cene zemnog gasa za 12 odsto.

U poslednje vreme je došlo i do osetnijeg rasta cena goriva na benzinskim pumpama u Sloveniji. Cena litra benzina na pumpama van mreže auto-puteva kreće se između 1,267 i 1,286 evra, a dizel goriva od 1,307 do 1,338 evra, što znači da se za rezervoar od 50 litara plaća oko dva evra više nego po pređašnjoj ceni.

Povećanje cena energenata zbog enormnog povećanja cena na međunarodnom tržištu najavljuju i drugi slovenski snabdevači, ali će neki pričekati na početak sledeće godine, najavljuju neki mediji.

Slovenački ministar: Ne možemo intervenisati oko rasta cene uvoznih naftnih derivata

Slovenačka vlada mogla bi intervenisati kako bi uticala na rastuće cene električne energije iz domaće proizvodnje, ali ne i na cene naftnih derivata koji se uvoze, istakao je ministar privrede i potpredsednik vlade Zdravko Počivalšek u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ako to bude potrebno, vlada bi mogla da interveniše tako da slovenački proizvođači električne energije nju ne bi mogli prodavati u inostranstvo ili bi cenu energije limitirali, kazao je Počivalšek, dodavši da treba pričekati kako će se problematika cena energenata rešavati na evropskom nivou i da su potrebna sistemska rešenja, prenosi Index.

Prema zakonu, vlada bi mogla teoretski da reguliše cene svih energenata, ali bi to bilo kontraproduktivno jer bi dovelo do nestašica na tržištu, upozorio je Počivalšek.

Što se tiče strategije EU o prelazu na obnovljive izvore energije, Počivalšek je kazao da se zamena uglja obnovljivim izvorima ne može ostvariti brzo ako se ne definiše čime zameniti isključivanje tog energenta.

"Mislim da bez nuklearne energije to neće ići i o tome će evropski lideri još raspravljati", rekao je slovenački ministar.

Slovenija predlaže da se nuklearna energija prizna kao "zeleni" izvor energije

Slovenija je u skupini deset članica EU koje su Evropskoj komisiji predložile da se nuklearna energija prizna kao "zeleni" izvor energije u katalogu obnovljivih izvora jer ne utiče znatnije na klimatske promene, a 40 odsto u Sloveniji proizvedene struje dolazi iz jedine nuklearke Krško.

Prema podacima slovenačke agencije za energiju, pokrivenost domaće potrošnje u zemlji proizvedenom električnom energijom iznosi 92,6 odsto.

Oko 35 odsto struje dolazi iz obnovljivih izvora (prvenstveno hidrocentrala), 26 odsto iz fosilnih goriva, a ostalo iz nuklearke Krško.

Kao jedno od mogućih rešenja za ublažavanje najavljenih povećanja cene struje Počivalšek je najavio i zabranu njenog izvoza jer domaće kompanije njome trguju na evropskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: