Vučić: "Sada smo sigurni – preko 7,5 odsto"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je u trećem kvartalu stopa privrednog rasta Srbije bila 7,7 odsto.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

17:48

Vučić:
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Kako je dodao, Srbija će na osnovu ovih podataka ove godine imati rast od preko 7,5 odsto.

Vučić je na konferenciji za štampu podsetio da je fleš procena za treći kvartal bila 7,4 odsto. Ukupni rast u prva tri kvartala ove godine iznosi 7,6 odsto.

"To znači, ne računajući Irsku zbog specifičnosti njihovog BDP-a, usled prisustva međunarodnih internet-giganata, Srbija će kumulativno za 2020. i 2021. biti zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi", objasnio je on.

Kazao je da je ponosan na građane i našu zemlju, jer smo uspeli da budemo ekonomija najbržeg rasta u Evropi.

"Građani su to zaslužili radom, pametnom politikom i dobrim merama. To će značiti brži rast životnog standarda nego u svim delovima Evrope. Naravno ne znači da smo jači od Nemačke, jer smo zaostajali pet decenija, ali znači da se brže približavamo", naglasio je Vučić.

Preneo je da je razgovarao sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovićem o upravljanju sirovinama Srbije unutar EU i zajedničkim projektima na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU.

"Razgovarali smo kako da imamo održivost i obezbedimo napredak u upravljanju našim sirovinama. Kako da ne učestvujemo samo u trgovini sa EU, primamo njihove investicije, već zajednički pravimo ekonomiju celog kontinenta", kazao je on.

O novčanoj pomoći

Vučić je rekao da za šest dana počinj isplata nove novčane podrške građanima, od 20 evra, koju će primiti ukupno 5.801.759 građana.

Vučić je rekao da je to 199.157 više prijavljenih u odnosu na broj onih koji su se prijavili za pomoć od 30 evra.

Tu pomoć će 7. decembra primiti 1.743.929 građana, dan kasnije 2.328.000, a 9. decembra još njih 1.729.000.

O kineskim investicijama

Kineske investicije u Srbiji, pre svih, dve – u smederevsku Železaru i u rudnik u Boru vratile su Srbiju na put uspešnih zemalja i izvukle zemlju iz krize, poručio je Vučić, dodavši da će naša zemlja biti drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.

U obraćanju javnosti, Vučić je primetio da se u poslednje vreme mnogo pričalo o kineskim investicijama, a mnogi, koji su, kaže, iz različitih razloga želeli da unize zemlju, kritikovali su kineske investicije, misleći pre svega za Železaru i Ziđin.

To je, kaže, besmisleno i sramno ponašanje na javnoj sceni, te iznosi podatke o značaju tih ulaganja.

Vučić je rekao da Železara od preuzimanja do kraja ove godine isplaćuje 367 miliona evra, a uvećala je broj zaposlenih za 102.

"To znači da bi naši troškovi, i ako smo hteli isti broj zaposlenih, a sećate se da smo molili po svetu, jer nam je Železara vraćena za jedan dolar i nismo mogli nijednu peć da podignemo… - samo za plate bi bili ovoliki, dok ostali troškovi, ne bi bili manji od 150–200 miliona evra", rekao je Vučić.

Samim tim, ističe, država je uštedela više od pola milijarde evra, što, dodaje, nije pitanje samo 5.500 zaposlenih, već i 10.000 kooperanata.

"Ta investicija je jedan od najvećih uspeha vlasti u Srbiji, nešto što je sve promenilo i vratilo Srbiju na put i kolosek uspešnih zemalja", rekao je Vučić.

Kada je reč o Ziđinu, naveo je da je od 18. decembra 2018. do danas investitor isplatio 254 miliona evra, dok je država, podseća, bila u dugovima.

"A predlagano je dvehiljaditih godina, kada su najprogresivniji, kako su sebe zvali, vladali zemljom da treba da sadimo kikiriki… Mi smo rešili da proizvodimo bakar i uspeli da uštedimo za tri godine najmanje 400 miliona evra", rekao je Vučić.

Zato, dodaje, i tu investiciju smatra jednim od ogromnih uspeha i vlade i kompletne vlasti u Srbiji, koja se za to borila, zalagala i smatrala da postoje rešenja za izlazak iz teške krize u kojoj se zemlja našla.

Vučić je napomenuo i da je rudnik Čukaru Peki razvojna šansa i prilika za Srbiju.

"Bićemo drugi po proizvodnji bakra u Evropi, posle Poljske, i drugi po proizvodnji zlata, posle Finske", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: