"Hrvatska kupovinom 'rafala' izgleda kao neko ko kupuje 'hamera' za odlazak na pijacu"

Predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin komentarisao je raspravu o budžetu.

Izvor: hr.n1info.com

Sreda, 01.12.2021.

14:30

Ilustracija: EPA, WALLACE WOON

"Budžet je najvažniji finansijski, ali i politički dokument koji predstavlja jedna vlada i koji determiniše smer u kom bi država trebalo da se razvija. Ono što ovaj budžet nudi je status kvo i brojne rupe i naravno da time ne možemo biti zadovoljni", rekao je Grbin.

Kritikovao je i vladin potez kojim se u budžetu planira šest milijardi kuna (oko 800 miliona evra) manje za zdravstvo.

"Je li korona-kriza prošla, a da mi to ne znamo? U godini koja je pred nama predvidi se šest milijardi kuna manje za zdravstvo, a istovremeno se za borbene avione predvidi dve milijarde kuna (266 miliona evra) više", rekao je Grbin.

Istakao je da "apsolutno nije populizam povlačiti paralelu" između te dve stavke u budžetu.

Potpisano; Hrvatima stižu 'rafali', ali platiće ih skuplje nego što se mislilo

"Ono što je u ovom trenutku problem jeste što su ugroženi život i zdravlje ljudi, a ako je to na prvom mestu, onda moramo izdvajati. Za avione možemo da kažemo 'OK, nabavićemo ih', ali da li je potrebno da to plaćamo u 2022. godini?" upitao je Grbin.

U 2021. su, dodao je on gostujući na hrvatskoj N1 televiziji, smanjena sredstva za obnovu, a povećana sredstva za avione.

"Zbog kompleksnosti aviona pitanje je koliko su Hrvatskoj potrebni. Možemo to slikovito opisati i tako da se Hrvatska, kupujući 'rafale' bez naoružanja koje bi trebalo pratiti tako kompleksan sistem, ponaša kao neko ko kupuje 'hamera' za odlazak na pijacu. Nije realno, nije isplativo, a to ćemo plaćati kroz dugi niz godina, ne samo za nabavku, nego i za održavanje i sve drugo što to prati", rekao je šef SDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: