Merak mi je: Izložba sa temom fragmenata iz kafane u Zrenjaninskom muzeju

Izložba u zrenjaninskom Muzeju, pod nazivom Merak mi je, otvorena je neposredno uoči Nove 2022. godine, na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije Veseli Banaćani, koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke koju čini ukupno 30 slika i crteža.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2022.

12:40

Merak mi je: Izložba sa temom fragmenata iz kafane u Zrenjaninskom muzeju
Ilustracija: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Zadovoljstvo i hedonizam, sa temom fragmenata iz kafane, pića, hrane, muzike, igre, odmora u kući ili u prirodi, suština su po svemu jedinstvene i neobične izložbe, u okviru koje posetioci mogu sesti sa kafanski sto, poručiti piće i biti deo nesvakidašnjeg ambijenta, pišu Novosti.

Osim pomenute monumentalne kompozicije, Veseli Banaćani, koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu, kao što su crteži Pauline Sudarski, zatim Veselo društvo, Društvo koje pije, Seoska lola.

Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i Duet, mađarskog autora Ištvana Senjija, Svirač i Orkestar Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja čuveno Banatsko kolo, ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu.

Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice, Zora Petrović i Friderika Bende, koje ženskim figurama u ruke stavljaju voće iz kojeg izbija sva slast života Bogatstvo i Devojčice sa grožđem.

Izložba traje do 15. marta, a sve vreme imaće raznovrstan prateći program, od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma.

Autor izložbe i kataloga je viši kustos istoričar umetnosti, Olivera Skoko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: