Zrenjanin: Pri kraju radovi na rekonstrukciji kanala Begej

Projekat revitalizacije navigacione infrastrukture na kanalu Begeju je u završnoj fazi. U okviru projekta "Bega" kod Srpskog Itebeja se obnavlja prevodnica, sanirani su hidrotehnički čvorovi a u toku su i radovi na izmuljavanju Begeja.

Izvor: ekapija.com

Nedelja, 16.05.2021.

11:42

Zrenjanin: Pri kraju radovi na rekonstrukciji kanala Begej
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock

Prevodnica u Srpskom Itebeju izgrađena je 1914. godine i ovo je prvi put da se ceo objekat rekonstruiše. Sredstva za radove obezbeđena su iz fondova Evropske unije u visini od 13 mil EUR, dok je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine uložilo dodatnih milion.

"Iz poštovanja prema društvima koja se bave kulturnim nasleđem, industrijskim nasleđem, zaštitom spomenika, mi smo odlučili da ovaj objekat vratimo u prvobitno stanje odnosno da to bude jedan od dva objekta prevodnica i ustava u Vojvodini koji će se na ručni pogon pokretati. Ozbiljan je posao, velika je rekonstrukcija, vraćamo čak i cigle koje su se obrušile u sam kanal. Vadimo i vraćamo na prethodno mesto", ističe Srđan Kružević, direktor Voda Vojvodine, prenosi ekapija.com.

Trenutno su u toku i radovi na izmuljavanju dela Begeja kod Srpskog Itebeja, a cilj je da reka Begej bude plovna celom dužinom. Radovi su značajni i sa aspekta zaštite životne sredine.

"Veoma je bitna stvar da su ovde postojale i postoje i dan danas brojne vrste koje su trajno zaštićene, pre svega iz ribljeg fonda. Nakon ovih radova na revitalizaciji ova dva hidroobjekta već smo uočili da se pojavio linjak, to je jedna od zaštićenih vrsta, što jasno govori o pozivitnom uticaju na životnu sredinu", navodi Darko Bađok, član Pokrajinskog odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

Revitalizacija toka Begeja za ovaj deo Srednjeg Banata predstavlja mogućnost daljeg razvoja turizma. U Zrenjaninu je izgrađen pristan na Begeju, a završena je i biciklistička staza od Zrenjanina do Temišvara. Plan je da se u narednom periodu formira i granični prelaz između Rumunije i Srbije na obali Begeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Društvo

Evo šta će biti na mestu "Beograd bašte"

Prostor "Beograd bašte", oivičen Bregalničkom, Kajmakčalanskom, Silvija Kranjčevića i Ulicom Svetomira Nikolajevića na Zvezdari, ostaće zelena površina i tu neće biti građena stambena zgrada.

15:52

26.3.2024.

1 d

Podeli: