Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Zrenjanin daje u zakup zemljište za izgradnju prečistača otpadnih voda

Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu usvojili su na sednici odluku o pokretanju postupka davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina.

Izvor: zrenjaninski.com Zrenjanin
Podeli
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock

Sednica je održana u sredu, a njom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Ovom odlukom, parcela površine 26.857 kvadratnih metara će neposrednom pogodbom, bez naknade, biti data u zakup beogradskom preduzeću "Begej water". Zemljište se daje radi izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Firma "Begej water" je, inače, društvo za posebne namene sponzora "Metito Utilities Limited" iz Dubaija, sa kojom je u novembru prošle godine potpisan ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja otpadnih voda, piše portal Zrenjaninski.

Obaveze grada Zrenjanina odredbama ugovora nisu finansijske prirode, već se odnose na obezbeđenje zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije na prečistač.

U odluci koja je usvojena na sednici Gradskog veća podseća se da je Narodna skupština Republike Srbije ratifikovala sporazum o saradnji, koji su zaključili najviši predstavnici Srbije i Ujednjenih Arapskih Emirata. Ovaj sporazum predviđa saradnju između državnog i privatnog sektora sa obe strane. Jedna od planiranih investicija je i izgradnja prečistača otpadnih voda u Zrenjaninu.

S tim u vezi, društvo za posebne namene "Begej water" iz Beograda se 4. oktobra obratilo Gradu Zrenjaninu sa zahtevom za davanje u zakup zemljišta u javnoj svojini grada, bez naknade, neposrednom pogodbom, radi realizacije ugovora o tretmanu otpadnih voda.

"Do sada smo održali nekoliko sastanaka sa investitorom. U međuvremenu je i usvojen urbanistički projekat za prečistač otpadnih voda. Očekujemo da će uskoro biti izdata i građevinska dozvola. To znači da nas već krajem ove ili početkom naredne godine očekuje i sam početak izgradnje prečistača", izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac nakon sednice Gradskog veća.

Salapura: Čistiji Begej i zdravija životna sredina

Gradonačelnik Simo Salapura je ranije izjavio da lokalna samouprava, nakon privlačenja novih investitora, razmišlja i o problemu zaštite životne sredine.

"Ova investicija će omogućiti da imamo čistiji Begej i zdraviju životnu sredinu. Direktna investicija je 30 miliona evra. Od toga 70 posto ide za izgradnju prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koje će zapošljavati četrdesetak ljudi", naglasio je Salapura prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnikom kompanije "Metito".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.