Zatvoren nelegalni dom za stare u Zrenjaninu: Vlasnik nije imao nijednog zaposlenog, sam brinuo o 10 stanara

Inspektori socijalne zaštite po hitnom postupku naložili su u utorak zatvaranje nelegalnog doma za stare u Zrenjaninu u Čarnojevićevoj ulici 9a.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

09:34

Zatvoren nelegalni dom za stare u Zrenjaninu: Vlasnik nije imao nijednog zaposlenog, sam brinuo o 10 stanara
Ilustracija: Africa Studio/Shutterstock

Vlasnik Aleksandar Lazić nije imao dozvolu za rad, ali je pored toga u objektu na navedenoj adresi na smeštaju imao 10 stanara, pišu Novosti.

Kako su naglasili u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, u domu nisu ispoštovane ni mere sprečavanja ulaska i širenja epidemije kovida, te je pokrenuta i krivična odgovornost protiv vlasnika Lazića.

Prošle nedelje izdat je nalog za hitno iseljenje 10 zatečenih korisnika na smeštaju. Pošto to nije urađeno i posle toga je zatečeno osam stanara, uz asistenciju policije, oni su iseljeni. Za sedmoro je pronađen novi smeštaj, dok je jednog preuzela rodbina.

Jasna Erceg, ćerka jedne od stanarki koja je nedavno preminula u ovom objektu, optužuje vlasnika Lazića za neadekvatnu negu i uslove u domu i tvrdi da njenoj majci nije ukazana lekarska pomoć, iako je dobila kovid.

"Četiri dana nije hteo da pozove lekara, a imala je visoku temperaturu. Slično je bilo i sa ostalim korisnicima", kaže ona. "Još četiri starije gospođe su sve vreme imale temperaturu, a u domu niti ima lekara, niti je vlasnik pozvao zdravstvenu ustanovu. Lazić u domu živi, radi i spava. Nema nijednog zaposlenog radnika i ujedno je i negovatelj, domar, lekar, socijalni radnik..."

Vlasnik nelegalnog doma kaže za Novosti da je prve stanare primio tokom leta i to po preporuci prijatelja i rođaka. Ne negira da nema zvaničnu dozvolu za rad, ali tvrdi da je sporno samo nekoliko kvadrata novoizgrađenog ulaza, prilagođenog za osobe u invalidskim kolicima.

"Planiram da se profesionalno bavim brigom i negom starijih. Puno sam uložio u renoviranje stare porodične kuće i već sada imam kapacitet za 20 osoba", kaže Lazić. "Inspekcije su bile, uradile svoj deo posla, sada čekam i nadam se da ću kada se reše tehnički problemi sa papirologijom, napokon dobiti dozvolu za rad."

Njegove tvrdnje, međutim, demantuju u Ministarstvu za rad i kažu da vlasnik nelegalnog doma iz Zrenjanina nikada nije podneo zahtev za izdavanje licence za pružanje usluga domskog smeštaja odraslim i starijim osobama.

N. S. iz Zrenjanina, u avgustu je smestila majku M. J. (82) u ovaj objekat.

"Nisam imala gde sa njom, pošto radim i živim sama, pa ne mogu da brinem o njoj i zaista nemam nijednu primedbu. U panici sam sada, gde ću i šta sa majkom", kaže N. "Vodim je kući, jer ne mogu da je šaljem u neki dom van Zrenjanina."

Sličan problem ima i Ljiljana Turinski, Zrenjaninka koja trenutno živi u Pančevu, u domu joj je rođeni brat Svetislav, a koji je lečeni alkoholičar, a ne može sam nijedan sat.

Svestan dela koja je izvršio i posledica koje će snositi, Aleksandar Lazić kaže da je želeo da izađe u susret, pomogne, smesti i vodi brigu o bakama i dekama koji nisu imali gde, a da ih primi, insistirali su članovi njihovih porodica. Ta pomoć, međutim, kako tvrdi Jasna Erceg koštala je između 40.000 i 45.000 dinara mesečno, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: