Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Takmičenje najboljih mladih sportista Vojvodine okupilo više od 6.000 đaka u Zrenjaninu FOTO

Deveta Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine - SOŠOV počela je danas u Kristalnoj hali u Zrenjaninu i trajaće do nedelje, 22. maja, uz učešće oko 6.000 sportista - osnovaca i srednjoškolaca, njihovih trenera, službenih lica, volontera i gostiju.

Izvor: B92.net Zrenjanin
Podeli
Foto: Grad Zrenjanin/Aleksandar Blanuša
Foto: Grad Zrenjanin/Aleksandar Blanuša

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

Sportska mladost Vojvodine danas i narednih dana okupljena je u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta 2021. godine.

renjaninu

Sportska mladost Vojvodine danas i narednih dana okupljena je u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta 2021. godine.

" S ponosom naš grad nosi titulu "sportskog", jer sport u njemu znači i tradiciju i rezultate, kao i brigu za sve kategorije sportista, među kojima posebno mesto zauzimaju upravo učenici - osnovci i srednjoškolci", kažu organizatori Olimpijade.

Najuspešniji među njima danas su u Zrenjaninu. Uz svoje vršnjake iz cele Vojvodine, nastavljaju tradiciju započetu u Zrenjaninu još daleke 1974. godine, kada je grad bio domaćin druge sportske školske olimpijade.

SOŠOV je pokrenut pet godina ranije i prvi put održan 1970. godine u Novom Sadu.

Ponovo je Zrenjanin bio domaćin 1986. godine, a uz ove gradove, čast da organizuju SOŠOV imali su i Subotičani i Somborci

Na samom početku svečanosti organizovan je svečani defile i predstavljanje okruga iz kojih su sportisti stigli, a učesnike, nastavnike, profesore, organizatore i goste u ime domaćina pozdravio je potpredsednik Organizacionog odbora SOŠOV i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

"Dobrodošli u grad koji je jedini i prvi u Srbiji poneo titulu Evropskog grada sporta za 2021. godinu. Ovaj aplauz želim da posvetim svima koji su ugradili deo sebe u sportsku olimpijsku tradiciju našeg grada, za sve naše trenere, za sve naše olimpijce, za sve sportiste i sportske radnike, a takvih je u Zrenjaninu mnogo i zato, nije slučajno što smo danas po treći put domaćini ove predivne manifestacije", rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Nosilac projekta organizovanja Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine je Pokrajinska vlada Vojvodine i njen resorni sekretarijat za sport i omladinu, zajedno sa Savezom za školski sport Vojvodine. U njihovo ime, obratio se i devetu Sportsku olimpijadu školske omladine Vojvodine proglasio otvorenom, predsednik Organizacionog odbora SOŠOV, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Dane Basta.

"Ove godine, Zrenjanin - evropski grad sporta, biće sasvim sigurno, pouzdan domaćin svim učesnicima 9. SOŠOVA. Mnogo puta do sada Zrenjanin je pokazao da je spreman da odgovori svim izazovima organizacije velikih sportskih takmičenja i da ovu lestvicu postavi veoma visoko. Razvoj školskog sporta jedan je od prioriteta Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Kroz naše konkurse ulažemo sredstva u mlade sportske talente, u fiskulturne sale, javne sportske terene, sportske rekvizite, podržavamo mnoge sportske manifestacije i takmičenja i trudimo se da sport što više približimo mladim generacijama", rekao je Basta.

Istakao je da se popularizacijom sporta među školskom decom ne utiče samo na jačanje njihovog fizičkog zdravlja nego i na jačanje volje i istrajnosti., dodavši da se stvaranjem zdrave konkurencije, kroz školska takmičenja, mladi koji tek započinju svoj sportski staž uz pomoć i podršku svojih nastavnika uče fer odnosu na terenu ali i u životu.

U svečanom delu programa učestvovali su Gradski dečji hor, predškolci iz zrenjaninskih vrtića "Vila" i "Crvenkapa", plesna grupa Saveza za školski sport Srbije, Gimnastičko -plesni klub "Free Dens" i učenica odseka solo pevanja Muzičke škole "Josif Marinković" u Zrenjaninu, Marija Aleksić, koja je otpevala himnu Republike Srbije.

Takmičari će se nadmetati u ukupno 15 sportskih disciplina u sportskim objektima, kao i u salama ne samo u gradu, već i školskim salama u selima sa teritorije Zrenjanina, a tokom trajanja ove manifestacije biće realizovani i mnogobrijni dodatni edukativni programi.

Foto: Grad Zrenjanin/Aleksandar Blanuša
Foto: Grad Zrenjanin/Aleksandar Blanuša

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.