Rekonstruiše se pruga Pančevo–Zrenjanin–Kikinda

Skorašnja informacija da bi pruga Pančevo-Zrenjanin-Kikinda mogla biti rekonstruisana uz pomoć sredstava iz Evropske unije, mnoge je obradovala, mada su neki i dalje skeptični prema ovim najavama.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

16:07

Rekonstruiše se pruga Pančevo–Zrenjanin–Kikinda
Ilustracija/Foto: bxTT / Shutterstock.com

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je krajem prošlog meseca u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, prenosi eKapija.

Nakon sastanka je istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga. Tada je Vesić ukazao na značaj obnove manjih regionalnih pruga, pored izgradnje i rekonstrukcije onih glavnih železničkih pravaca.

Među te manje pruge ubrojao je dve koje spajaju Srbiju i Rumuniju. Jedna ide od Beograda prema Pančevu i Vršcu, a druga je Beograd-Zrenjanin-Kikinda, prema Rumuniji. Takođe, i stanica u Tomaševcu biće uređena, u okviru velikog projekta koji je započela Infrastruktura železnice Srbije, saopšteno je iz tog preduzeća.

Pokrenut je projekat uređenja zgrada železničkih stanica širom Srbije, kojim je predviđeno da se obnovi 27 stanica. Vrednost ove investicije, koja je omogućena iz sopstvenih sredstava, iznosi oko 280 miliona dinara.

Ceo projekat je podeljen na četiri celine u zavisnosti od prioriteta i teritorijalne zastupljenosti. U okviru treće partije, koja je i najvrednija sa skoro 100 miliona dinara, biće obnovljene stanice u Senti, Bajmoku, Bačkom Petrovcu, Gložanu, Ratkovu, Putincima, Debeljači i Tomaševcu.

Uređenje železničke stanice u Tomaševcu biće jedna od većih pojedinačnih investicija. Vrednost ovih radova procenjena je na 15,1 milion dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: