Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Kako je nastala bivša Palata finansija u Zrenjaninu?

Dvospratna Palata finansija, danas zgrada Narodnog muzeja Zrenjanin, sagrađena je 1893. godine, u vreme najživlje graditeljske aktivnosti u Velikom Bečkereku. U pitanju je jedan od najznačajnijih objekata stilske arhitekture u gradu, piše portal Zrenjaninski.

Izvor: zrenjaninski.com Zrenjanin
Podeli
Foto: Depositphotos/tinnitusdoll
Foto: Depositphotos/tinnitusdoll

"Planove za njegovu izgradnju potpisao je ugledni peštanski arhitekta Ištvan Kiš. Objekat je u velikoj meri sačuvao svoj prvobitni izgled. Od 1966. godine u njemu je svoj konačni smeštaj pronašao Narodni muzej Zrenjanin", navodi istoričarka umetnosti Vesna Karavida, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Palata finansija je dala pouzdan pečat izgledu južne strane glavnog gradskog trga. Svojom dužom, sporednom fasadom, onom u Subotićevoj ulici, zajedno sa dvema školskim zgradama naspram nje, zaokružila je jedan od likovno i istorijski najvrednijih gradskih ambijenata.

U snažnom nevremenu, koje je pogodilo Zrenjanin avgusta 2003. godine, znatno su oštećni prozori i krov zgrade.

Karavida u tekstu objavljenom na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, podseća da su hitno preduzeti svi neophodni radovi kako bi se zaštitila stalna postavka muzejskih predmeta.

"Izvedeni su obimni restauratorski radovi na obnovi krova, fasade i oštećenih skulptura. Tada je urađena i revitalizacija prizemnog dela muzeja, kada je taj prostor pretvoren u atraktivan i savremen izložbeni salon. Tom prilikom urađeni su novi drveni portali po uzoru na originalne, po merama Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture", ističe Vesna Karavida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.