Hor sveta "Josif Marinković" okupio se u originalnom sastavu nakon 35 godina u Zrenjaninu FOTO

Tog jula 1987. godine zapadnom svetu, u Velsu, u Velikoj Britaniji, nije bilo nimalo teško da iskreno prizna kako u nekom malom i dalekom Zrenjaninu, u Jugoslaviji, postoji i radi najbolji hor na planeti, hor Muzičkog društva "Josif Marinković".

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 13.06.2022.

16:40

Hor sveta
Foto: Istorijski arhiv grada Zrenjanina

Maestro Slobodan Bursać i njegovi nadahnuti pevači na najjačem svetskom amaterskom festivalu u Langolenu pobeđuju u nadmetanju mešovitih horova, da bi, potom, u konkurenciji pobednika u svim kategorijama, osvojili i laskav naziv "Hor sveta".

Put do Langolena i vrha svetskog horskog pevanja bio je dug i zahtevan, posut i ružama i trnjem.

Muzičko društvo "Josif Marinković" nastalo je nakon što su se u Omladinski mešoviti hor srednje muzičke škole, formiran 1961. godine, počeli uključivati i drugi talentovani pojedinci, vođeni muzičkim znanjem i neiscrpnom energijom maestra Bursaća, koji u Muzičku školu "Josif Marinković" dolazi 1968. godine.

Nakon dve godine stiže i prvo značajno priznanje - hor osvaja drugu nagradu na Saveznom takmičenju muzičkih škola jugoslavije.

Narednih desetak godina donose horu skoro sve nagrade koje su se mogle osvojiti na domaćoj muzičkoj sceni. Početkom osamdesetih Jugoslavija je za zrenjaninski hor postala tesna.

Prvo evropsko priznanje za nesumnjiv kvalitet i visok umetnički nivo nastupa stiglo je 1983. godine sa festivala u Varni (Bugarska).

Na festivalu u Nerpeltu (Belgija), 1986. godine, hor osvaja prvu nagradu "Summa cum laude", a iste godine u mađarskom Debrecenu ulazi u finale renomiranog horskog festivala "Bela Bartok".

Nakon toga, usledio je Langolen, od 7. do 12. jula 1987. godine. Sve ostalo je - istorija.

Ne samo kulturnih dometa ovog grada, već i umetničke zaostavštine naše zemlje.

Preranom smrću Slobodana Bursaća, 1993. godine, hor doživljava neminovnu transformaciju i nastavlja rad pod upravom Andreja Bursaća, Slobodanovog starijeg sina, školovanog dirigenta i dotadašnjeg člana hora.

Nažalost, devet godina kasnije, Andrejevim odlaskom u Novi Sad, hor u ovom sastavu prestaje s radom.

Tvorcu najvećih "Josifovih" uspeha grad Zrenjanin dodelio je ulicu u centru, onu u kojoj je vežbao sa svojim pevačima i gde su brušeni svi najveći svetski uspesi, i podigao bistu u Aleji velikana, među najzaslužnijim našim sugrađanima u različitim oblastima.

Horski festival "Slobodan Bursać" nastao je u znak sećanja na dirigenta i njegove uspehe, a deveto njegovo izdanje, ove godine, obeležio je poseban nastup - hora "Josif Marinković" u originalnom sastavu, onom koji se pre 35 godina vratio u Zrenjanin s titulom "Hor sveta".

Na jednoj od fotografija iz Langolena, trofej se nalazi u rukama baritona Željka Lučića, potonje zvezde Metropoliten opere u Njujorku, dugogodišnjeg člana Frankfurtske opere i soliste u nizu operskih kuća širom sveta. Upravo ga je nastup u Njujorku omeo da peva na koncertu u Zrenjaninu, ali je svim srcem bio uz svoje nekadašnje drugove.

Okupilo se na sceni oko stotinu pevača koji su prošli kroz hor, a najveći deo činio je postavu "hora sveta", koji su se za ovaj nastup pripremali oko dva meseca.
Odjeknule su Zrenjaninom i salom Kulturnog centra ponovo Mokranjčeve rukoveti, "Tebe pojem", isti oni blistavi i kristalni zvuci koji su "Josifu" doneli epitet najboljeg na svetu, a ljubiteljima horske muzike u širim okvirima upoznavanje sa muzičkom baštinom našeg naroda i biserima srpske duhovne muzike.

Zaiskrile su ponovo emocije, suze i na bini i u publici, ovacije jednom vremenu i vrhunskom umetničkom dometu...

"Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam na tradiciju koju negujemo ovoliko godina, a festival je samo podsetnik da će ime i duh Slobodana Bursaća još dugo ostati u srcima onih koji su imali privilegiju da žive i pevaju zajedno sa njim. Ostaje nam da sve ovo prenesemo novim naraštajima u nadi da će nastaviti našim putem", rekao je Vladimir Stojković - Coka, direktor horskog festivala i jedan od članova hora "Josif Marinković" iz 1987. godine.

Vladimir Đurić, rukovodilac programske službe Kulturnog centra Zrenjanina, rekao je da je od samog osnivanja ovog festivala bila ideja da on postane Gradska manifestacija, a ne samo još jedan od programa koji se realizuje u toj ustanovi kulture.

"Za to postoji mnogo razloga. Dometi horskog pevanja stavili su na kulturnu mapu Evrope naš grad i taj epitet 'Grad horov'” zaista nam pristaje. Naš zadatak je da tradiciju koju smo nasledili pretočimo u budućnost koju zajednički stvaramo sa svim partnerima. Drago nam je da su našu ideju počeli da prepoznaju i privrednici u našem gradu, o čemu svedoči i prva značajnija donacija koju je festival dobio", izjavio je Đurić.

I ove godine organizatori festivala bili su Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions, a festival su pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Zrenjanin, Zrenjaninski poslovni krug "Zrepok", Kompanija PerSu, Poljoprivredna škola, Specijalistička pedijatrijska ordinacija dr Tomislav Stevanović i apoteka "Alba" Beograd.
Foto:Kulturni centar Zrenjanina / Ljiljana Stojakoviæ
Foto: Istorijski arhiv grada Zrenjanina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: