Festival čvaraka i rakije - za mesec dana: Učesnicima pet kilograma slanine

Tradicionalni, a ove godine i jubilarni, deseti po redu Festival čvaraka biće održan 19. februara na Sportskom centru "Lehel" u Mužlji.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Utorak, 18.01.2022.

20:55

Festival čvaraka i rakije - za mesec dana: Učesnicima pet kilograma slanine
Foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Domaćini manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava "Klaster Fokus" i nekoliko civilnih organizacija, a cilj događaja jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su ovdašnji vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas, prenosi portal "I love Zrenjanin".

Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počeće u 11h.

Organizatori će učesnicima obezbediti pet kilograma slanine, od koje će takmičari žiriju morati da predaju po 150 grama čvaraka i isto toliko pečene slanine.

Takmičarima je dozvoljeno da budu kreativni i da ono što predaju žiriju, bude dekorisano, lepo i na oko.

U okviru ovogodišnje jubilarne manifestacije, po prvi put će biti održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. Učesnici će na licu mesta članovima žirija predati uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara.

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini će zajedno sa najmlađim meštanima, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od 11h od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara "ispratiti" ovogodišnju zimu. U okviru tog posebnog ispraćaja, žiri će izabrati i nagradom obradovati vlasnike najkreativnijih maski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: