Čija imena će nositi ulice u Zrenjaninu?

Pred odbornicima zrenjaninskog lokalnog parlamenta naći će se rešenje o utvrđivanju naziva ulica na teritoriji grada Zrenjanina.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2021.

15:28

Čija imena će nositi ulice u Zrenjaninu?
Foto: Roman023_photography/Shutterstock

Ukoliko rešenje bude usvojeno na sednici Skupštine grada Zrenjanina, koja je zakazana za sutra, brojne ulice u gradu i okolnim selima, koje do sada nisu imale zvanične nazive, dobiće nova imena, prenosi portal Zrenjaninski.com.

Republička vlast je svojevremeno izradila regionalni projekat pod nazivom "Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji". To je urađeno s ciljem da svaka ulica u Republici Srbiji dobije naziv i da svaka kuća dobije kućni broj. S tim u vezi je Republički geodetski zavod izradio elaborat za svaku lokalnu samoupravu.

Nakon toga je Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova grada Zrenjanina utvrdila predloge naziva ulica prema pomenutom elaboratu. Učinila je to uz pomoć svih mesnih zajednica.

U međuvremenu je pribavljeno i pozitivno mišljenje nacionalnih saveta mađarske, rumunske i slovačke nacionalne manjine, kao i gradskog Saveta za međunacionalne odnose.

Naposletku je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dao saglasnost Skupštini grada na usvajanje ovog rešenja.

Prema rešenju koje će se naći pred odbornicima, a u koje je portal Zrenjaninski imao uvid, nove nazive dobiće 16 gradskih ulica, koje do sada nisu imale imena.

Te ulice će nositi imena Junaka Tibora Cerne, Spomenka Gospića, Diane Budisavljević, Kaplara Momčila Gavrića… Osim imena istorijskih ličnosti, ulice koje su do sada označavane samo brojevima nosiće i nazive kao što su Ritska, Lipova, Voćarska, Ratarska, Kanalska, Ribolovačka, Ulica Dudova, Okanjska, Žetelačka i Pčelarska.

Nove nazive dobiće i 31 ulica u Aradcu, Elemiru, Ečki, Orlovatu, Perlezu, Stajićevu, Tomaševcu i Čenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: