Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Biće postavljeno 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži u Zrenjaninu

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima opredelila je 425 miliona dinara za postavljanje 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži u gradu i rekonstrukciju vodovodne mreže u četiri gradska naselja gde je ta mreža starija od pola veka, saopštilo je JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina.

Izvor: Dnevnik Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/muratart
Foto: Shutterstock/muratart

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

U pitanju su Mala Amerika, Centar, deo Šumice i Karađorđev trg, a planirano je da ovi radovi budu završeni u naredne dve godine, piše Dnevnik.

"Pomenuta gradska naselja, zajedno sa 'Ružom Šulman', gde je već zamenjeno 2,5 kilometra mreže, čine prvu fazu rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu. Tokom nje će biti zamenjeno oko 19 kilometara primarne vodovodne mreže i još oko četiri kilometra vodovodnih priključaka", objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina Siniša Gajin.

Prvi korak ka unapređenju vodovodne infrastrukture je izgradnja 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži, koja će biti pokrivena SKADA sistemom za prikupljanje i prenos podataka.

"Ovo ima za cilj da se formira telemetrijski sistem vodovodne mreže. Time se stvaraju uslovi da se merenjem količine protoka evidentiraju tehnički gubici vode u pojedinim zonama grada i na taj način planiraju dalje rekonstrukcije vodovodne mreže kako bi ti gubici bili eliminisani", ističe Gajin.

Smanjenjem tehničkih gubitaka povećava se količina raspoložive vode u sistemu, što posredno utiče i na pritisak vode u mreži.

"JKP 'Vodovod i kanalizacija' tehničke gubitke vode prilikom njene distribucije do krajnjih potrošača ne naplaćuje od njih. Umesto toga, naše preduzeće snosi te troškove. Smanjenjem gubitaka će se uštedeti značajna materijalna sredstva koja će se preusmeriti na infrastrukturne radove i mašine i opremu kako bi se dodatno unapredio sistem pružanja usluga", naglašava Gajin.

Drugi korak u unapređenju vodovodne infrastrukture je obnova postojeće mreže, odnosno njena rekonstrukcija.

"Novom mrežom obezbeđuje se kvalitetnije vodosnabdevanje. Eliminiše se mogućnost degradacije vode u mreži, obezbeđuju se dovoljne količine vode stabilnog pritiska i eliminišu se gubici i kvarovi na mreži. To omogućuje značajne uštede preduzeću i već pomenuto preusmeravanje sredstava na poboljšanje pružanja usluge", ističe Siniša Gajin.

U toku je izgradnja dva merna mesta, u Pančevačkoj ulici, u blizini pruge, i na Bagljašu kod nadvožnjaka. Uskoro se nastavljaju i radovi na rekonstrukciji gradske vodovodne mreže i to u delu Šumice i na Karađorđevom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.