Rekordna posećenost – ovim danima možete besplatno posetiti Medijanu u Nišu

Od otvaranja arheološkog nalazišta Medijana, 27.decembra, do Božića u januaru ove godine zabeleženo je preko 10.000 ljudi.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

15:30

Rekordna posećenost – ovim danima možete besplatno posetiti Medijanu u Nišu
Foto: Grad Niš

Rekordna posećenost zabeležena je drugog dana Božića kada je kroz antički kompleks koji je nastao u vreme vladavine cara Konstantina prošlo 5000 zainteresovanih Nišlija i turista koji su se tog dana zatekli u Nišu, prenosi Jugpress.

Na sam dan otvaranja nalazište je posetilo oko 250 stranih i domačih turista. Za one koji nisu do sada obišli ovaj kompleks Narodni muzej je omogućio da to učine besplatno svakog prvog četvrtka u mesecu. Tog dana individualne posete se neće naplaćivati.

"Sa ovom praksom nastavljamo pa posetioci svakog prvog četvrtka u mesecu mogu da razgledaju nalazište besplatno", saopštili su i iz Narodnog muzeja u Nišu.

U zimskim mesecima, Medijana će biti otvorena za posetioce svakog dana izuzev ponedeljka, u periodu od 10 do 15 časova.

Posetioci mogu obići prostor vile sa peristilom, terme, horreum-skladište i dve ranohrišćanske crkve. Dostupni su mozaici u peristilu i banket sali vile sa peristilom. Kao i mozaik iz vile sa konhama. U rekonstruisanoj zgradi muzeja izložene su skulpture koje su ukrašavale vilu, a prikazuje se i rekonstrucija banket sale.

Iako je nalazište otvoreno za posetioce, sa radovima se nastavlja, a iz Narodnog muzeja poručuju da će u toku ove godine da se nastave istraživanja na lokaciji predviđenoj za izgradnju arheološkog centra i nastavak istraživanja termi za potrebe konzervatorskih radova. U toku je i izrada projekta spoljne rasvete kompleksa. Planirana je i izgradnja Arheološkog centra.

Arheološko nalazište Medijana za posetioce je otvoreno posle deset godina čekanja. Kapije Medijane zatvore su od jeseni 2017. godine, a rok njenog otvaranja se produžavao više puta. Iako je Medijana krajem godine otvorena za turiste i posetioce u prisustvu ministarke kulture Maje Gojković, gradska vlast je najavila svečano otvaranje nalazišta na proleće, kada će zvaničnom otvaranju prisustvovati veliki broj domaćih i stranih zvanica, a očekuje se da tom prilikom nalazište poseti i premijerka Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: