Rekonstruiše se zgrada Ratnog vazduhoplovstva u Zemunu

O rekonstrukciji zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovna odbrana u Zemunu razgovarali su juče potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2023.

13:11

Rekonstruiše se zgrada Ratnog vazduhoplovstva u Zemunu
Ilustracija/Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock.com

Sastanku u Komandi RV i PVO prisustvovao je i komandant tog roda vojske general-potpukovnik Duško Žarković, koji je prisutne upoznao sa stanjem ovog zdanja i njenim istorijatom, prenosi eKapija.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković predstavila je ključne segmente na izradi projekta i ukazala na značaj tog zdanja i važnost njegove rekonstrukcije.

Tom prilikom je sagledan dosadašnji rad na projektu rekonstrukcije zgrade i dogovorene mere koje će biti preduzete u narednom periodu kako bi se zgradi Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO vratio prvobitni sjaj, saopšteno je iz Vlade.

Zgrada Komande u Zemunu sagrađena je 1936. godine na mestu nekadašnje Vojne komande i jedno je od značajnijih dela moderne arhitekture. Izgrađena je prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, dok je statički proračun i nadzor vršio poznati srpski naučnik Milutin Milanković.

Tokom NATO agresije 1999. godine zgrada je oštećena, a u periodu od 2000. do 2001. godine izvršena je delimična rekonstrukcija dela objekta.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je tehničku dokumentaciju sanacije, rekonstrukcije i adaptacije zgrade Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: