Vuk se do kraja godine vraća u Beograd: U toku restauracija

Već dvadesetak dana, ugao Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra je prazan. Na postamentu koji je opkoljen skelama, nema skulpture Vuka Karadžića, koji ovde sedi od 1937. godine.

Izvor: novosti online

Ponedeljak, 05.12.2022.

08:25

Vuk se do kraja godine vraća u Beograd: U toku restauracija
Foto: Sakala

Bronzani spomenik skinut je sredinom novembra i prebačen u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića gde se sada restauira, a najavljeno je da obnova ide po planu te da će se Vuk u Beograd vratiti do kraja godine. Mada je, prema prvim procenama, obnova je trebalo da traje četiri meseca, očigledno je bronzani kip u mnogo boljem stanju nego što se očekivalo, pišu Novosti.

Posle dve i po decenije, zapušteni monument konačno je došao u ruke majstora. Mada se nalazi na frekventnoj lokaciji, gde svakog dana prođe nekoliko hiljada vozila, vajar Kuzmanović kaže da je Vuk "došao" u boljem stanju nego "Pobednik", kog je ovaj umetnik takođe "umio".

"Zanimljivost na koju smo na početku naišli jeste hemijski sastav bronze koji je malo neuobičajen, odnosno legure kalaha ima malo manje nego inače. Rezultat toga je da je spomenik patinirao ka crnoj boji, a zelena patina nastala je tek u poslednjih nekoliko godina. I to je bio alarmantni trenutak kad je trebalo da počne restauracija, jer kada je patina udebljana previše, proces oksidacije se ubrzava. Taj alarm smo prepoznali kada smo uradili stručnu analizu", podelio je Kuzmanović svoje prve utiske posle susreta sa Vukovim spomenikom.

Ovoj temeljnoj rekonstrukciji prethodila su dva konzervatorsko-restauratorska postupka.

Prvi put, 1954. godine popravljane su granitne ploče na postamentu, a 1995. obnovljeno je betonsko jezgro postolja.

Pre tri godine, Zavod je izradio idejni projekat sanacije Vukovog spomenika, ali je Grad tek sada izdvojio 11 miliona dinara za izvođenje radova, što je bio znak da obnova može da počne. Spomenik je u veoma lošem stanju, a iz Zavoda podsećaju da bronzana skulputra nije tretirana na najbolji način prilikom prethodne obnove 1995. godine, prilikom hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, garaže i uređenja širih parkovskih i nadzemnih parterskih površina.

Za oblogu postamenta tada je upotrebljen kamen lošeg kvaliteta koji je, u kombinaciji sa atmosferskim padavinama, doprineo brzom propadanju i temelja i skulpture. Na bronzanom kipu nataložile su se naslage prljavštine i čađi, ne samo zbog neodržavanja nego i zato što je ovde veoma prometno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: