Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš uvodi operacije i vikendom

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošle godine operisano je 223 kardiohirurških i 105 vaskularnih bolesnika – ukupno 328.

Izvor: Niške vesti

Petak, 02.12.2022.

11:03

Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš uvodi operacije i vikendom
Foto: hxdbzxy/Shutterstock

U ovoj ustanovi do danas je urađeno 290 kardiohirurških i 170 vaskularnih operacija – ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno više od 500 operacija što je povećanje broja operacija od blizu 60% u odnosu na lane.

"Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada – od ukupno 290 kardiohirurških pacijenata umro je samo jedan pacijent, što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0,34%", napisao je na svojoj Facebook stranici prof. dr Dragan Milić, direktor kardiohirurgije UKC Niš, prenose Niške vesti.

Prema njegovim rečima na listi čekanja za kardiohirurške operacije je trenutno oko 130 bolesnika, što je lista čekanja od oko tri meseca. Lista čekanja za vaskularne operacije ne postoji a pacijenti koji su čekali operaciju vena biće svi operisani do kraja godine, ističe on.

Mlađe kolege predvođene doc dr Milanom Lazarevićem, ass. dr Aleksandrom Kamenovim i ass. dr Vladimirom Stojiljkovićem, predložile su da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurške procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja i to bez finansijske nadoknade.

"Na ovaj način, želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani što pre i na vreme, jer na kardiohirurškim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat. Žele da se na ovaj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje", kaže Milić.

Ponosan na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima, dodaje Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: