Zrenjanin izdvojio pet miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, u prisustvu svojih saradnica, uručio je danas u Gradskoj kući ugovore korisnicama sredstava po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje ženskog preduzetništva u 2022. godini na teritoriji grada Zrenjanina.

Izvor: B92.net

Utorak, 29.11.2022.

13:17

Zrenjanin izdvojio pet miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena
Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik je podsetio da je pre tačno deset dana obeležen Međunarodni dan preduzetnica i da je današnje potpisivanje ugovora upriličeno povodom kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", saopštava Grad Zrenjanin.
Foto: Grad Zrenjanin
"Smatramo da su sredstva koja dajemo preduzetnicama zamajac razvoja lokalne ekonomske politike, a generalno gledajući, interesovanje u odnosu na prošlu godinu je veće, kao što je i veći iznos sredstava. Prošle godine smo prvi put objavili konkurs za razvoj ženskog preduzetništva sa iznosom od 2 miliona i potpisali ugovor sa 12 korisnica, a sada, za ovu godinu, izdvojili smo 5 miliona dinara i potpisali ugovor sa 25 korisnica", rekao je gradonačelnik.
Foto: Grad Zrenjanin
Ukazao je i da su povratne informacije koje su do njega stizale veoma pozitivne, a da je komisija koja je realizovala ovaj konkurs dobro odradila posao osluškujući potrebe sa terena i u svakodnevnom kontaktu sa ženama koje se bave preduzetništvom.

"Ono što je veoma bitno jeste da je u Srbiji trećina preduzetničkih firmi u vlasništvu žena, ali ono što je važno u tom sistemu jeste da je 90 odsto njih koje su krenule u preduzetničke vode to pozitivno ocenilo kao dobar korak u svojoj karijeri. Zato želimo da skrenemo pažnju, pre svega na svest , da sa ovom merom utičemo na to da ohrabrimo žene da se bave preduzetništvom, a paralelno s tim u toku je i konkurs za omladinsko preduzetništvo kojim želimo i na mlade da prenesemo ovakva znanja i iskustva, i praktično, hrabar korak ka novoj karijeri i oblasti u životu", rekao je gradonačelnik i zahvalio svim ženama koje su učestvovale na konkursima koje je raspisao Grad Zrenjanin.
Foto: Grad Zrenjanin
Jedna od korisnica sredstava je Jelena Macut Magda iz Ečke koja se bavi proizvodnjom unikatne i personalizovane posteljine za bebe, a kako je navela, ideja postoji tri, četiri godine unazad kada je i počela da uči da šije.

"Do samog tog koraka dalje odlučila sam se proletos kada sam registrovala svoju preduzetničku radnju, a ovaj program koji je grad sproveo, a kojim podržava žene, meni je od velikog značaja jer će mi ta sredstva unaprediti poslovanje u budućnosti i nadam se da ću jednog dana moći da pružim Gradu tako što ću zapošljavati i širiti proizvodnju i kadar", kazala je ona i navela da će od novca koji joj je dodeljen nabaviti novu mašinu koja će joj unaprediti proizvodnju.
Foto: Grad Zrenjanin
Da su sredstva dodeljena ženama od velike koristi potvrdile su Melinda Tripković, vlasnica kozmetičkog salona i Marina Nikolić iz Perleza koja se bavi proizvodnjom hleba i peciva, a kojoj su sredstva po ovom konkursu dodeljena i prošle godine. Njih dve poručile su ženama da krenu u ostvarivanje svojih ciljeva i u tome istraju.

Radoslava Aralica iz Komisije za realizaciju ovog programa izrazila je zadovoljstvo što se Zrenjanin svrstao među mali broj opština i gradova koje imaju ovakve programe za podršku ženama koje hoće da uđu u preduzetničke vode.

"Ti programi jesu važni zbog toga što žene kao jedan od razloga zašto oklevaju da započnu svoj biznis jeste pristup finansijskim fondovima. Krediti koji se daju za preduzetništvo su uglavnom hipotekarni krediti , a vezani su za to da žena mora da ima neko vlasništvo nad pokretnošću. Ovakva sredstva koje grad daje značajna su jer su to bespovratna sredstva, što nisu vezana za hipoteku i što je najvažnije da one imaju dobre ideje. Ove godine, u odnosu na prošlu, dobili smo čak 33 prijave, sve prijave su bile na svoj način dobre, ali nisu mogle sve da se svrstaju, a sredstva su značajno povećana i mislim da sledeće godine možemo očekivati i veći iznos sredstava. Žene su konkurisale sa zanimanjima kojima se najčešće bave žene, a to su zanimanja u pružanju personalnih usluga. Takođe, važno je i što te žene, kako i statistika kaže, zapošljavaju druge žene što je bitno za zapošljavanje žena u našem gradu", navela je Aralica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: