Mića Mrak, najčuveniji šatradžija u Srbiji: "Kad umrem za mnom će žaliti milicija i inspekcijske službe" FOTO

Iako su moderna vremena u drugi plan gurnula tradicionalne srpske šatre, najjači u ovom poslu i dalje opstaju.

Izvor: RINA

Četvrtak, 11.08.2022.

10:41

Mića Mrak, najčuveniji šatradžija u Srbiji:
Foto: RINA

Čuveni šatradžija Mićo Mrak već decenijama obilazi Srbiju uzduž i popreko sa svojom putujućom fabrikom pod otvorenim nebom. Do sada se kod njega istinski proveselilo na stotine hiljada ljudi, a nakon teškog korona perioda ova sezona mu je, kako kaže, u punom jeku. Nakon Sabora trubača u Guči sada menja tonalitet i zvuk i spreman je za Sabor violinsta u Pranjanima. Da ne bi bilo zabune kao na nekim drugim manifestacijama i "žalopojki" zbog previsokh cena, ovaj čuveni šatradžija odlučio je da deset dana pred početak Sabora u Pranjanima izađe pred narod sa svojim cenovnikom. Pošteno.

"Od početka sam u Pranjanima i može se reći da sam jedan od osnivača, budući da sam prvi šatradžija koji je stigao na livadu u ovom selu, a sticajem okolnosti, davnih godina, tu sam i krenuo u ovaj biznis. Zadovoljni smo posetiocima i gostima koji su prošle godine se častili pod našim pokretnim krovom i dužan sam da ove godine, kao čovek iz tog kraja, i kao neko ko želi dobro Saboru i tom kraju, saopštim cenovnik deset dana ranije. Cena domaćeg piva biće 300 dinara. Cena prasećeg pečenja biće 2.000 i vruće jagnjetine 2.400 dinara", rekao je za RINU ugostitelj Mileta Jelić.
Foto: RINA
Sezona Mića Mraka kreće sa početkom leta i svake godine ima dobro pripremljen "biznis plan". On je nekrunisani kralj vašara, kupusijada, gulašijada i svih narodnih srpskih sabora čitavih četrdeset godina. Njegov putujući restoran udarnički radi sve do jeseni. Kako kaže, zarada je promenjiva i zavisi koliko narod te godine ima para. Kod njega se kriza još uvek ne oseća. U ovom poslu ima i naslednika, sina Miloša, koji je dobro ispekao očev zanat i važi za sjajnog mladog momka koji će, gotovo izvesno naslediti svog čuvenog oca. Ostaće upamćene šaljive izreke Mića Mraka, kao na primer „sitna para veseli čoveka” ili „kad umrem za mnom će žaliti samo milicija i inspekcijske službe”.

"Tokom polave u proleće 2014. u Ljubiću gde živim, kroz sobu mi je tekla reka visoka metar i po, pa sam morao da pređem u tuđu kuću dok se moja osuši. Kad mi je poplava ušla u predsoblje počeo sam da bežim, ali sam želeo da spasim samo jednu torbu. U njoj su bili moja fiskalna kasa i računi za uplatu poreza. To mi je i najvažnije, ništa drugo mi i ne treba u životu”, kroz osmeh kaže Mića.
Foto: RINA
Ovaj šatradžija okružen muzikom i narodnim izvođačima i sam ponekad uzme papir i olovku i napiše neku pesmu, naravno šumadijsku dvojku. Kao ljubitelj i poznavalac finih nota, on je naglasio da će ispod njegove šatre osim odlične domaće hrane, gosti na predstojećem Saboru violinista moći da uživaju uz dobru muziku, a zabavljaće ih Tunja bend, Era Ojdanić, a pored njih najavio je još dve estradne zvezde sa kojima je u pregovoru i njihova imena će saopštiti naredne sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: