Meso iz Šida u septembru kreće za Saudijsku Arabiju

Ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić izjavio je da tokom septembra očekuje rezultate sporazuma o izvozu mesa u tu, najveću državu na Bliskom istoku, i to iz klanice u Šidu koja je prva ispunila sve uslove.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

09:59

Meso iz Šida u septembru kreće za Saudijsku Arabiju
Ilustracija: Depositphotos/SimpleFoto

"Saradnja dve zemlje uspostavlja se na sivm nivoima, u ovom trenutku najaktuelniji je Sprazum o izvozu mesa, čemu je prethodila uspešna komisijska kontola jedne od klanica, one u Šidu - Srem Šid", rekao je ambasador za Tanjug i naglasio da se očekuje brzi početak izvoza mesa sitne stoke, prvenstveno ovčijeg.

Kaže da je izvoz mesa i sitne i krupne stoke samo početak onoga što se očekuje na polju saradnje u oblasti poljoprivrede i stočarstva, i dodaje da postoji i prostor za izvoz deteline - lucerke.

"Ovo tržište je najinteresantije za nas jer je mnogoljudno - 35 miliona stanovnika, zbog dobre platežne moći i uz sve obuhvata i zemlje zaliva", naglasio je ambasador i dodao da je, sa saudijske strane za sprovođenje sporazuma i nabavku hrane nadležna državna ustanova Salik (SALIC), koju prate organizacije zemalja arabijskog zaliva, odnosno Arabijskog poluostrva koje podrazumeva i Jemen.

Jusufspahić je naglasio da će Sporazum doprineti i boljem stanju stočnog fonda u mesnoj industriji u Srbiji.

"Reč je o mesu sitne stoke, prvenstveno ovcama, jer je kultura takva i vezano za Kurban i sve ostalo, one su ovde na trpezi kada se prave prijemi...", rekao je ambasador i naglasio da su do sada Saudijci uvozili značajan broj ovaca iz Sirije, Egipta ili Sudana, a kada je reč o krupnijoj stoci, Pakistan je bio zanimljiv, kao i Indija koji su konkurentni zbog blizine i niskih cena.

Izrazio je očekivanja da će ovo biti pravi moment koji će popraviti domaći stočni fond i pomoći da ožive srpska sela.

Saudijci, dodaje, imaju poseban plan za razvoj poljoprivrede, oblasti koja je kritična zbog jarkog sunca i velikih suša, što ostavlja prostor za mogući doprinos naših stručnjaka, ali i za izvoz lucerke koju Saudijska Arabija uvozi u ogromnim količinama.

"Saudici imaju ogromnu potrebu za lucekrom, možemo naći prostor za izvoz i na tom polju, što bi moglo da podspeši i plovni transport Dunavom, koji bi moga da ide do Crnog Mora i Sredozemljem, preko Sueckog kanala do dve najpoznatije saudijske luke, što bi bilo veoma pogodno i povoljno", rekao je ambasador Jusufspahić.

Dodao je da Srbija, osim činjenice da je delom i poljoprivredna zemlja ima i druge resurse poput visoke tehnologije i stučnjake zanimljive za Saudijsku Arabiju.

Svemu, kako je dodao, doprinose i domaći Halal standardi.

"Dosadašnja privedna razmena, da ne računam namensku privredu, odnosno odbrambenu privredu, bila je na vrlo niskom nivou. U proteklih pet godna je više od pet puta uvećana, a ovo će biti značajn zamajac za našu prozivodnju i trgovionu", rekao je Jusufspahić.

Ambasador je dodao i da su saudijski trgovci veoma zaiteresovni za meso iz Srbije, da je u Srbiji već jedna grupa Saudijaca, tako da očekuje tokom sledećeg meseca prve rezultate i da meso krene iz klanice Srem u Šidu.

Sporazum podrazumeva i izvoz mleka i mlečnih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: