U svemir iz Kruševca: Na prostoru Dino parka počela izgradnja prve urbane Astronomske opservatorije

Prva astronomska opservatorija za urbano posmatranje svemira počela je da se, u sredu, gradi u Kruševcu, na prostoru Dino parka, do puta za Kopaonik.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2022.

12:30

U svemir iz Kruševca: Na prostoru Dino parka počela izgradnja prve urbane Astronomske opservatorije
Foto: Shutterstock/Vadim Sadovski

Želja mladih astronoma koji sa entuzijazmom u Udruženju "Eureka" od 2010. godine rade na ovoj ideji konačno se ostvarila nakon stotine organizovanih promocija astronomije.

Teleskop za potrebe opservatorije nabavljen je još 2016. godine.

"Pored u potpunosti kompjuterizovanog teleskopa, imaćemo i dodatne okulare za 'uživo' posmatranje, CC kamere, DSLR aparat za astrofotografiju i filtere za sunce, da bismo pored noćnog posmatranja i u toku dana mogli da proučavamo erupcije na Suncu i Sunčeve pege", predočava Zoran Tomić, osnivač AU "Eureka".

"Lokacija u samom Dino parku je idealna, budući da je Slobodište, pored Bagdale, verovatno najbolja lokacija za posmatranje astronomskih objekata na teritoriji grada. U budućnosti ćemo raditi robotizaciju, ugradnju senzora za kišu, meteo-stanice, što će nam omogućiti daljinsko upravljanje teleskopom", dodao je.

Za razliku od "zidanih" opservatorija, kruševačka će biti montažna, što znači da će moći da se premešta po potrebi. U radionici se već uveliko radi na konstrukciji objekta sa mobilnim krovom.

"Za svako organizovano proučavanje svemira vrlo je važno da imate opservatoriju, bazu oko koje se okupljaju i naučnici i budući naučnici", napominje Tomić.

"Ovde ćemo imati i binu za organizovanje tribina, radionica i drugih aktivnosti koje realizujemo tokom cele godine", dodaje.

Astronomsko udruženje "Eureka" ima 20 aktivnih članova, ali u toku godine od 500 do 1.000 Kruševljana, najviše učenika, uključeno je u posmatranje nebeskih fenomena. Broj zaljubljenika u svemir, međutim, još je i veći, budući da se i brojna predavanja organizuju onlajn. Jutjub-kanal "Eureka kutak" ima 1.600 aktivnih pratilaca, a instagram- stranica kruševačkih astronoma neverovatnih 25.000 pratilaca, pišu Novosti.

Upravo su kruševački astronomi koordinatori ispred UN Svetske nedelje svemira koja se obeležava od 4. do 11. oktobra i poručuju da rade na tome da Srbiju vrate u Komitet za mirnodopsko korišćenje svemira.

Grad je kroz više institucija podržao aktivnosti AU "Eureka", a Centar za promociju nauke, Centar za stručno usavršavanje i Turistička organizacija stali su iza projekta Astronomske opservatorije, koja će nositi ime "Šarengrad", pored koga se gradi.

Više od 100.000 posetilaca

Park Šarengrad, gde je počela gradnja opservatorije, za samo godinu dana je zabeležio više od 100.000 posetilaca.

Osim Dino parka sa 20 figura dinorosaurusa, fontana sa mostom, mobilijari za decu, igraonice, i mini zip-lajn samo su neki od već postojećih sadržaja.

"Sa AU 'Eureka' već dugo imamo sjajnu saradnju, tako da sam sigurna da će i nov sadržaj obogatiti našu ponudu", napominje Suzana Milosavljević, direktorka Turističke organizacije Kruševac.

Supermesec

Već u kasnim satima u sredu, astronomi su zakazali nov susret Kruševljanima: javno posmatranje fenomena supermeseca sa Bagdale.

U toku je i prijavljivanje za peti Astronomski kamp "Jastrebac", koji se održava od 13. do 15. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: