Cvet u kamenu Jevtiću: Savet 46. Belovodske rozete nagradio uglednog kompozitora i akademika

Kompozitor i akademik Ivan Jevtić dobitnik je prestižne nagrade "Cvet u kamenu", koja se tradicionalno dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti u okviru jedinstvene manifestacije "Belovodska rozeta" u mestu Bela Voda kod Kruševca.

Izvor: Novosti

Sreda, 13.07.2022.

14:30

Cvet u kamenu Jevtiću: Savet 46. Belovodske rozete nagradio uglednog kompozitora i akademika
Foto: Grad Kruševac

Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Milorad Pavić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke, samo su neki od prethodnih laureata manifestacije koja slavi belovodski peščar - slavni kamen korišćen u moravskom graditeljstvu.

"Ivan Jevtić je trenutno naš najveći živi kompozitor, dobitnik je brojnih prestižnih priznanja i nagrada, i odluka programskog Saveta 46. Belovodske rozete je doneta jednoglasno", kaže Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac, koji je među organizatorima kulturno-umetničkog događaja u Beloj Vodi.

Rozeta "Cvet u kamenu" Jevtiću će biti uručena 22. jula na centralnoj večeri 46. Belovodske rozete, koja će trajati od 18. do 24. jula.

"U okviru ove manifestacije imaćemo tradicionalno bogat kulturno-umetnički program, sa organizacijom dve kolonije: 26. vajarske kolonije "Belovodski peščar" i 11. mozaičarske kolonije 'Mladen Srbinovi'. Belovodska rozeta je više od manifestacije, to je obeležje Kruševca i mesta Bela Voda", napominje gradonačelnica Jasmina Palurović.

Muzičku akademiju Jevtić je završio 1971. godine u Beogradu, gde i magistarske studije. Usavršavao se na Konzervatorijumu u Parizu u klasi čuvenog kompozitora i profesora Olivijea Mesijana, studije klavira završava na Muzičkom konzervatorijumu u Parizu (Ecole Normale de musique Alfred Cortot) u klasi Dušana Tadića, gde je diplomirao (1975), a Visoku školu za muziku u Beču (1975) u klasi kompozitora i profesora Alfreda Uhla.

Laureat koji je od 2012. godine redovni član SANU kaže da mu je velika čast što se pridružio blistavom nizu imena prethodnih dobitnika priznanja:

- Radujem se što ću zarad ceremonije uručenja posetiti to lepo malo mesto, čiju slavu pronose toliki veliki neimari, koji su od njihovog čuvenog kamena klesali gotovo sve rozete u srpskim crkvama.

Slavni kamen peščar iz Bele Vode kod Kruševca eksploatiše se već šest vekova. Prema ranijim istraživanjima, od 1880. godine svi vijadukti i mostovi pruge Beograd-Niš gradili su se od belovodskog kamena, a sve do 1960. gotovo da nema reprezentativnijeg objekta u koji nije ugrađen peščar, među kojima su: manastiri i crkve Ravanica, Lazarica, LJubostinja, Manasija, Kalenić, Milentija, Veluće, Drenča, Lepenac, Crkva Svetog Marka u Beogradu, Palata Beograd, Pošta, Hipotekarna banka, Brankov most, Francuski kulturni centar, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: