Kada se u mirnu Bačku useli strah od migranata

Čini se da su svima istanjeni nervi, i pojedinim građanima koji sada u svakom migrantu vide opasnost, ali i samim migrantima koji su umorni i od mnogih neuspeha i očekivanja da pređu u EU.

Izvor: Politika

Sreda, 13.07.2022.

10:14

Kada se u mirnu Bačku useli strah od migranata
Foto: Shutterstock/kizaru43

Izvesna reperka iz Tunisa koja sebe naziva Ledi Miro snimila je spot u kojem se u prvom kadru vidi Subotica, odnosno Gradska kuća snimljena iz drona, a potom i ostaci vojnih objekata nekadašnje Jugoslavije.

Dalje u spotu smenjuju se snimci raspevanih učesnika, te grupe migranata koji nose duge merdevine na izvlačenje, kojima pokušavaju da pređu žičanu ogradu na srpsko-mađarskoj granici, da bi se sve to okončalo dolaskom mađarske vojske i policije.

Očigledno je Subotica važna kota na migrantskoj ruti, a video je našao put do Subotičana koji ga dele kroz vajber-poruke, iako im ovih dana nije do repovanja. Incident od prošle subote, kada je došlo do međusobnog oružanog sukoba migrantskih grupa u naselju Makova sedmica, zaoštrio je osećanja prema migrantima koji su u gradu i okolini prisutni još od 2015. godine.

Prilikom ovog poslednjeg sukoba poginula je jedna osoba za koju nisu poznati bliži podaci osim da se radi o muškarcu mlađe životne dobi, između 20 i 30 godina, a ranjeno je šestoro osoba, među njima najteže šesnaestogodišnja devojka iz Irana.

Od tada su u javnost izašli podaci o tome kako su ranjeni migranti tražili pomoć od lokalnog stanovništva koje živi u šumi Hrastovača. Sugrađanin koji živi uz samu šumu ispričao je kako su rano ujutru krenuli da pokupe seno sa svoje njive kada su ugledali migrante kako u ćebetu vuku devojku svu u krvi. Okolo je bilo više ranjenih i to je slika koju u razgovoru za „Politiku” potvrđuju meštani.

"U šumi su njihovi šatori, i još pre nekoliko dana bilo ih je na desetine", kaže za jedan od meštana. Osim u šatorima, migranti se skrivaju i u bivšoj karauli vojske, isto kao što su i u susednoj opštini, naselili nekadašnje vojne objekte na graničnom prelazu Horgoš.

U šumi na Makovoj sedmici mnogo je smeća, po kojem se praktično može pratiti kretanje migrantskih grupa. U ovom delu, kao i u drugim šumama pograničnog pojasa u subotičkom ataru uvek je bilo mnogo migranata. I mada se deo stanovništva zbog toga osećao manje sigurno, posebno stariji i roditelji školske dece, nakon ovog slučaja uznemirenje među građanima je veće.

Na društvenim grupama koje okupljaju stanovnike ovog dela grada, neprekidno se javljaju podaci o tome gde se nalaze koje grupe migranata, prati se dolazak taksista subotičkih i somborskih tablica, prema svedočenju jednog od članova grupe, tokom jedne noći milicija je i desetak puta pozvana da dođe do ovog kraja grada zbog migranata.

Građani su počeli da se organizuju i da noću čuvaju ulice Makove sedmice koje su poslednje do granice. Mada je ova aktivnost kratko trajala, neprekidni su pozivi na novo samoorganizovanje građana.

Povodom obračuna migranata pretpostavlja se da je došlo do međusobnog obračuna grupa koje su već dugo vremena preuzele vođenje migranata preko granice. Poznato je i u kojim hostelima i kućama u Subotici i Paliću borave migranti. Privremeni prihvatni centar na ulazu u Suboticu pun je migranata, nema više mesta za njihov smeštaj, te su oni naokolo podigli šatore.

Međutim, nema ni odgovora na pitanje odakle migrantima automatsko naoružanje, da li već dolaze u Suboticu sa njim, ili ga ovde negde kupuju. Nezvanično, nakon prvog međusobnog ranjavanja migranata pre nekoliko meseci, policija je pretresom mesta gde borave pronašla nekoliko komada skrivenog oružja. Sva pogranična mesta prema Evropskoj uniji u poslednje vreme trpe veliki pritisak.

Migranti se međusobno potiskuju i prebacuju iz zapadnobačkog, severnobačkog i severnobanatskog okruga što je bila jedna od tema ovonedeljnog zajedničkog sastanka tri načelnika okruga.

Čini se da nervoza raste i kod građana, koji sada u svakom migrantu koga sretnu na ulici ili u pojedinim tržnim centrima gde koriste usluge besplatnog interneta, vide opasnost, a nervozni su i migranti koji su nadomak Evropske unije i željenog cilja, nakon, po svemu sudeći mnogo utrošenog novca i mnogo pređenih kilometara. Mađarska policija u nekoliko navrata puštala je snimke kako njihovu miliciju i vojsku migranti preko ograde zasipaju kamenicama, te se to pretvara u mučnu tuču. Boraveći nedavno u Subotici, Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, rekao je da su na svojim južnim granicama od početka godine zaustavili oko sto hiljada ilegalnih migranata. Mađarska je takođe najavila da počinje formiranje granične straže sa 2.200 ljudi, koja će formacijski biti unutar Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova situacija nije ostala bez odjeka ni u izjavama i stavovima aktera političkog života. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, smatra da država ne radi svoj posao na zaštiti svojih građana.

"Mislim da je u interesu svih da se spreči prelazak granice, a da bi se sprečilo da ljudi prelaze granicu, ne treba da se zaštiti samo ova granica, mađarsko-srpska granica već mislim da srpska država treba da preispita svoju migracionu politiku", rekao je on.

Zategnuta osećanja podgrejala je i vest na društvenim mrežama da je jedan migrant nožem povredio Subotičanina u centru grada. Mimo uobičajenog zvaničnog saopštenja, policija je na ovo brzo reagovala slanjem elektronske poruke da nije bilo nikakvog napada migranata na lokalno stanovništvo, piše Politika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: