Šta je Klint Istvud radio u Novom Sadu i kako je Vrdnik umalo postao Holivud FOTO

Pre nego što je zbog Exita ceo svet čuo za Petrovaradin, stara Tvrđava i vidikovac iznad Dunava poslužili su Klintu Istvudu da napravi nekoliko odličnih fotografija i uživa tokom pauza u snimanju filma "Kelijevi heroji" (Kelly's heroes).

Izvor: Blic

Utorak, 21.06.2022.

08:40

Šta je Klint Istvud radio u Novom Sadu i kako je Vrdnik umalo postao Holivud FOTO
Foto: Shutterstock/Voyagerix

Te 1969. godine kada je snimao ovaj ratni film Klint Istvud je imao 39 godina. Zato je i ispozirao bez majice, u stilu zavodnika kakav je smatran u to vreme. Fotografie je navodno napravio čuveni fotograf Lorens Šiler koji je radio sa svim velikim zvezdama uključujući i Merilin Monro.

Klint Istvud je uživao u Novom Sadu. Slikao se na Novosadskom keju, u blizni spomenika "Porodica".

Veliki holivudski zavodnik tada je prošao potpuno nezapažen. Njegova filmska slava došla je tek kasnije.

Te 1969. godine kada je snimao ovaj ratni film Klint Istvud je imao 39 godina. Zato je i ispozirao bez majice, u stilu zavodnika kakav je smatran u to vreme. Fotografie je navodno napravio čuveni fotograf Lorens Šiler koji je radio sa svim velikim zvezdama uključujući i Merilin Monro.

Klint Istvud je uživao u Novom Sadu. Slikao se na Novosadskom keju, u blizni spomenika “Porodica”. Veliki holivudski zavodnik tada je prošao potpuno nezapažen. Njegova filmska slava došla je tek kasnije.

Klint Istvud je bio u Srbiji zbog filma "Kelijevi heroji" (u nekom prevodu i kao "Ratnici"). Ovu ratnu komediju je MGM studio snimao tokom 1969. i 1970. godine i to najvećim delom u selu Vižinada u Istri, Sremu, dvorcu u Beočinu ali i Vrdniku.

Jedan od razloga zašto su se američki producenti odlučili za lokaciju u nekadašnjoj Jugoslaviji je to što je naša vojska u to vreme bila jedna od retkih koja je i dalje imala opremu iz II svetskog rata, uključujući tu M4 Sherman tenk koji je korišćen za film.

Film je inače o američkim vojnicima koji nestaju tokom rata kako bi opljačkali banku koja se nalazi iz neprijateljske linije a pored Istvuda u njemu igraju Teli Savalas, Don Rickles, Kerol O Konor i Donald Saterlend.

Radničke kolonije na Vrdniku kao kulisa

Deo koji je sniman u Vojvodini, u Vrdniku, podsetnik je i na to kako je ovo sremsko mesto nekada imalo iskustvom od preko 160 godina rudarskog života. Rudarski Vrdnik, bio je jedinstveno "ostrvo Evropa" na Fruškog gori.

Nakon ukidanja rudnika u Vrdniku su porušeni ili devastirani brojni spomenici industrijskog nasleđa. Napušteni objekti bili su primamljivi za holivudske producente pa su tako 1969. godine i došli na Frušku goru.

Sve detalje o usponu i propasti rudarskog Vrdnika opisao je novinar Željko Marković u knjizi "Vrdnik međunarodna priča" koja i svedoči o tome kako je krajem šezdesetih godina rudnik uglja zatvoren. Napuštene kolonije pak, postale su savršene kulise za film. Čuvena holivudska ratna komedija reditelja Brajana Hatona sa Istvudom, snimljena je u koprodukcijski Metro-Goldwyn-Mayera i Avala filma i to upravo ovde.

U jednoj sceni Donald Saderland, nalazi se na jednom od američkih tenkova koji napadaju Nemce koji pod tenkovskom vatrom padaju kao snoplje. Scena je snimljena 1969. godine na separaciji vrdničkog rudnika, koju su godinu dana ranije zatvorili, a nemačke vojnike i pružne radnike statiraju dojučerašnji vrdnički rudari. Postrojenje separacije, koje gađaju američki tenkovi, stvarno je razoreno za potrebe ove scene, pošto su Vrdničani separaciju najstarijeg rudnika uglja u Srbiji i jednog od najstarijih evropskih ugljenokopa budzašto prodali filmadžijama. Tako je Holivud na bizaran način stavio tačku na 160 godina stari vrdnički rudnik uglja!

Holivudski zavodnik sa srpskim obožavaocima

Tokom tog boravka u našim krajevima Klint je svratio i u Beograd gde je očgledno imao obožavaoce.

Inače, u Istvudovoj karijeri početak sedamdesetih godina označava udaljavanje od kaubojaca. Snima nekoliko ratnih filmova i započinje priču sa Prljavim Harijem. U to vreme mu je bila ponuđenja i uloga Džejmsa Bonda što je odbio jer je verovao da tajnog agenta 007 može da igra jedino britanski glumac. U međuvremenu počinje i da se bavi režijom a prvog od pet Oskara dobio je upravo kao reditelj i to za film "Unforgiven".

Ima i sedam nominacija za prestižnu zaltnu statuu, piše Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: