Počinje Novosadska Nedelja ponosa - brojni događaji širom Novog Sada do 27. maja

Novosadska Nedelja ponosa počinje danas, 17. maja i trajaće do 27. maja.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2022.

10:00

Počinje Novosadska Nedelja ponosa - brojni događaji širom Novog Sada do 27. maja
Foto: Shutterstock/Africa Studio

Grupa "Izađi", koja je organizator ovog događaja, kaže da je datum otvaranja Nedelje ponosa odabran simbolično da bi se obeležio Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) - na dan kada je 1990. godine Međunarodna zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa svoje liste mentalnih bolesti.

Na ovaj dan se održavaju brojni događaji usmereni ka unapređenju položaja LGBT+ zajednice širom sveta, piše 021.rs. Cilj održavanja Novosadske Nedelje ponosa jeste da se LGBT+ zajednica Novog Sada okupi, da se podigne vidljivost LGBT+ zajednice u našem gradu, kao i života, kulture, ali i problema sa kojima se pripadnici ove zajednice svakodnevno suočavaju. S tim ciljem će biti organizovano više događaja na različitim lokacijama širom grada, koji će svaki na svoj način tematizovati različite aspekte iskustva LGBT+ zajednice, kažu organizatori.

Paralelno sa javnim događajima će na društvenim medijima ove grupe biti organizovana i kampanja pod sloganom "A šta nam fali?!". "Sa jedne strane tim sloganom želimo aludirati na to da nama ništa ne 'fali' u smislu da smo sasvim u redu takvi kakvi smo. Sa druge strane on predstavlja i pitanje na koje će Grupa 'Izađi' ozbiljno nastojati da odgovori tokom trajanja kampanje, sa ciljem da ukažemo na probleme LGBT+ zajednice u našem društvu, kao i da ponudimo potencijalne odgovore na njih", kažu organizatori. Prva Novosadska Nedelja ponosa je održana u maju 2019. godine, kada je LGBT+ zajednica Novog Sada prvi put na ozbiljan način istupila u javni prostor, organizovanjem brojnih događaja širom grada. Te godine je Nedelja ponosa kulminirala održavanjem Prajda kao javnog skupa na Trgu republike. Ove godine zbog različitih ograničenja nije planirano javno okupljanje kakvo je tada održano, međutim, Grupa "Izađi" smatra da je dizanje vidljivosti i okupljanje zajednice suština održavanja nedelje ponosa, i da je ka tom cilju bitno raditi na sve načine koje su trenutno mogući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: