Na mestu starog aerodroma u Kruševcu previđene stambene zgrade, sportski kompleks, komercijalni sadržaji...

Na prostoru starog aerodroma u Kruševcu planiran je razvoj centralnih funkcija usmeren na formiranje prostora sa sadržajima koji mogu dalje generisati razvoj grada i koji po svom značaju i funkciji imaju veći značaj od lokalnog i gradskog, kao što su: ekskluzivni komercijalni i multi disciplinarni sadržaji, univerzitetski centar, objekti javnih funkcija, proizvodne delatnosti visoke ili posebno čiste tehnologije, sportski objekti i sl, ističe se u Planu detaljne regulacije (PDR) Stari Aerodrom čiji se nacrt nalazi na javnom uvidu.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2022.

18:21

Na mestu starog aerodroma u Kruševcu previđene stambene zgrade, sportski kompleks, komercijalni sadržaji...
Ilustracija: Depositphotos/pressmaster

Kako se navodi prema funkcionalnim, oblikovnim i ambijentalnim karakteristikama ovaj prostor predstavlja atraktivnu zonu za razvoj i unapređenje svih tipova komercijalnih delatnosti, na novim lokacijama, prenosi Ekapija.

Planom je obuhvaćen deo stambeno mešovite zone "Jug", u severnom delu plana, odnosno deo urbanističke celine 4.4 ukupne površine oko 77,4 hektara, koji obuhvata prostor ograničen ulicama Aerodromskom, Žrtava fašizma i ulicom Bruski put i podeljena je na devet urbanističkih podcelina. Obuhvaćeno područje se nalazi u južnom delu grada između dva važna putna pravca – putni pravac Kruševac-Jastrebac i putni pravac Kruševac-Brus. Površina u obuhvatu plana je u većem delu neizgrađena i delimično infrastrukturno uređena.

"Predloženim planom se zadržava urbana matrica čija je realizacija započeta po predhodno donetoj urbanističkoj dokumentaciji. Ulice sa već utvrđenim trasama i adekvatnim profilima koji omogućavaju optimalni komfor za korišćenje prostora su kao takve zadržane. Planirane su i nove saobraćajnice, za pristup građevinskim parcelama, kao logičan nastavak saobraćajnica planiranih predhodnim planovima. Planirana je pešačko-biciklistička komunikacija koja od parka "Slobodište" povezuje planirane sadržaje sa komercijalnim sadržajima u severnom delu plana", navodi se u nacrtu PDR.

Uz ulice Aerodromsku i Heroja sa Košara u zapadnom delu planirana je izgradnja objekata višeporodičnog stanovanja sa komercijalnim delatnostima, u neprekinutom nizu, spratnosti P+3. U centranom delu predmetnog područja, a uz novoizgrađene saobraćajnice i realizovanu parkovsku površinu, planirana je izgradnja slobodnostojećih objekata višeporodičnog stanovanja sa komercijalnim sadržajima i objekata komercijalnih delatnosti, spratnosti P+4, P+6.

Za parcele koje su u neposrednom kontaktu sa parkom data je obavezujuća građevinska linija, zbog formiranja jedinstvenog arhitektonskog izraza. U nastavku centralno, planirana je parkovska površina oko koje je predviđena izgradnja višeporodičnih stambenih objekata spratnosti P+6, P+8 i bočno P+4.

Planirani su i sadržaji sporta i rekreacije sa parkovskim površinama u delu gde je realizacija izgradnje fudbalskog stadiona u toku. Pored sportskih objekata, u okviru planiranog sportskog kompleksa moguća je realizacija i kapaciteta komercijalnih delatnosti (trgovina i ugostiteljstvo turizam, poslovanje i sl.) koji, dodaje se, moraju biti usklađeni sa sportskom namenom kompleksa. Južnije, a uz ulicu Aerodromsku određeni su sadržaji komercijalnih delatnosti i poslovanja, u smislu kancelarijskih poslovnih prostora, većih prostora i kompleksa namenjenih komercijalnom poslovanju, trgovačko-poslovni centri, poslovni objekti, veliki marketi, servisi, izložbeni prostori, prostori za prodaju nameštaja i dr, objekata u funkciji turizma: hoteli, moteli, apartmani i sl. sa svim pratećim sadržajima.

- Uz ulicu Heroja sa Košara planirana je izgradnja objekata privrednih delatnosti, odnosno industrijska i zanatska proizvodnja visoke ili posebno ekološki čiste tehnologije, tehnologije unapređene proizvodnje, održive proizvodne tehnologije i sl., koje čine jedinstven kompleks ili više pojedinačnih grupisanih lokacija. Planirana je izgradnja objekata komercijalnih delatnosti, u smislu trgovine, poslovanja, servisa, izložbenih prostora i prostora za prodaju, ugostiteljstvo, turizam, poslovanje i sl., objekti za sport i rekreaciju, u smislu sportskih hala, objekati sajamskog, izložbenog i multifunkcionalnog karaktera i sl. U krajnjem južnom delu delimično je realizovana celina sa privrednim objektima - navodi se u PDR-u.

Pored toga, predviđena je izgradnja objekata javnih funkcija (sud u centralnom delu plana, vrtić i postojeća meteorološka stanica uz ulicu Aerodromsku). Severno od dečijeg vrtića planirana je pešačka staza, koja predstavlja vezu između planiranih sadržaja i stambenog naselja sa istočne strane.

Uz ulicu Bruski put, duž saobraćajnice je planiran pojas zelenila, odnosno linearno zelenilo sa ciljem vizuelne zaštite, maskiranja i ublažavanja buke, estetskog oblikovanja prostora i regulisanja mikroklimatskih elemenata. U nastavku je definisana izgradnja objekata komercijalnih delatnosti, u smislu trgovačkih, trgovačko-poslovnih centara, veliki marketi, servisi i sl. koji mogu služiti za obavljanje privrednih delatnosti (zanatska proizvodnja, garaže, radionice, servisi i sl.).

Kao preduslov za realizaciju planiranih sadržaja, planirano je opremanje kompletnom komunalnom infrastrukturom. Javni uvid nacrta PDR Stari Aerodrom čije je obrađivač JP za urbanizam i projektovanje Kruševac će trajati do 7. maja, nakon čega će se održati sednica Komisije za planove grada Kruševca, prenosi portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: