"Pada sneg, jak je mraz - krajnje je vreme da se obere grožđe" VIDEO

Može li se brati grožđe u januaru, po ovoj zimi?

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2022.

20:27

Foto: Printskrin, TV Prva

Zima je inače vreme kada voćnjaci i vinogradi miruju i voćari jedino mogu da ih orežu i pripreme za cvetanje. Međutim, TV Prva je gledaoce odvela u jednu zimsku berbu, ali ne u Australiju ili Afriku već tu blizu, kod Leskovca.

"Pada sneg, jak je mraz, krajnje je vreme da se obere grožđe", kaže Voja Ranđelović, vinogradar iz Bobišta.

Grozd do grozda okitio je fasadu kuće. Usred januara porodica Randjelović u Bobištu ubraće više od 150 kilograma grožđa.

"Ovo je sorta koju sam ja sam kalemio. 'Neprskanac', ne traži ni đubre ni vodu - samo ga posadi i čekaj da bereš", dodaje ovaj vinogradar.

Zimskom grožđu raduju se i komšije, a jedan od njih, Novica Mančić, kaže da se i u Švajcarskoj isto ovako po snegu bere grožđe.

Grožđe koje ostane na čokotu do januara ima puno šećera i važno je samo da ne istruli.

"Sad ima najviše šećera pošto je organsko grožđe, pravićemo rakiju, lozu. Mora da bude kvalitetna i ukusna", kaže Voja, čije grožđe može da izdrži do minus osam stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: