Tokom decembra četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi u Zrenjaninu

Crveni krst Zrenjanin u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine tokom decembra organizuje četiri redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

16:06

Tokom decembra četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi u Zrenjaninu
Ilustracija: Azami Adiputera/Shutterstock

One će se održati u sledećim terminima:

– četvrtak, 2. decembar 2021. godine, 8:00 – 12:00 MZ "Bagljaš"

– sreda, 15. novembar 2021. godine, 8:00 – 12:00 MZ "Dositej Obradović"

– četvrtak, 23. novembar 2021. godine, 8:00 – 12:00 MZ "Bagljaš"

– četvrtak, 30. decembar 2021. godine, 8:00 – 12:00 MZ "Bagljaš"

Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije, prenosi portal I love Zrenjanin.

"Zalihe krvi su izrazito smanjene. Apelujemo na naše sugrađane da nastave tradiciju humanosti i odazivaju se na akcije dobrovoljnog davanja krvi u što većem broju, jer samo zajedničkim angažovanjem će biti obezbeđen kontinuirani priliv jedinica krvi za sve pacijente i krv će uvek čekati pacijente, a ne pacijenti krv. Svi koji su zdravi, a mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način da to odlažu zbog situacije sa koronavirusom", navode iz Crvenog krsta.

Davaoci krvi koji su primili vakcine protiv virusa kovida 19, mogu dati krv odmah ukoliko su primili fajzer ili sinofarm vakcinu, dok davaoci koji su primili sputnjik v ili astra zeneka vakcinu, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani davaoci takođe mogu dati krv, ukoliko su zdravi.

Ko ne treba da dolazi na akciju davanja krvi:

- ako ste u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije,

- imate prehladu, kašalj i kijanje,

- imate povišenu telesnu temperaturu,

- ako ste bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom

Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju svi zdravi sugrađani, koji imaju između 18 i 65 godina života i više od 50 kg težine.

Iz Crvenog krsta podsećaju da krv nema alternativu i da postoje oni kojima je neophodna bez obzira na sve.

Broj davalaca krvi nije srazmeran broju potrebnih jedinica krvi na dnevnom nivou. Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, dnevne potrebe na teritoriji čitave Vojvodine su oko 200 jedinica, a prikupi se u proseku od 110 do 150 jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: