"Žene ne smeju da trpe nasilje"

Od početka godine oko 2.000 žena prijavilo je nasilje u porodici Sigurnoj kući u Beogradu, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da je država razvila snažne mehanizme zaštite i da žene ne smeju da trpe nasilje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.11.2021.

11:20

Foto: Beoinfo

Vesić je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas rekao da je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo na unapređivanju zaštite žena od nasilja, ali da se još uvek veliki broj njih odlučuje da ne prijavi nasilje.

"Mi smo društvo koje je poslednjih godina zaista uradilio puno ako govorimo o tome kako da se kažnjavaju nasilnici, kako da se zaštite i žene i deca koja su svedoci ili žrtve nasilja", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naveo da je ključno kod nasilja u porodici da se ono prijavi na vreme, kako bi se što pre sankcionisalo i sprečile mnogo veće posledice. Dodao je da je kod iskorenjavanja nasilja najvažnija edukacija dece od najranijih uzrasta, da nasilje nije rešenje i da se problemi moraju rešavati dijalogom.

"Ako decu u vrticima i školi učimo da nijedan problem ne smeju da rešavaju nasiljem, da je to neprihvatljivo i ako ne podstičemo nasilje u njima onda će mnogo manje njih postati nasilnici", rekao je Vesić koji je danas posetio žene žrtve nasilja koje su pomoć pronašle u Sigurnoj kući.

Takođe, naveo je da bi trebalo da vašpitači i vaspitačice prođu kroz obuke kako bi kroz razgovore sa decom mogli da prepoznaju nasilje čime bi se, kaže, reagovalo na vreme i spasili životi mnogih žena. Vesić je rekao da je Grad obezbedio zgradu sa stanovima za žene koje napuštaju Sigurnu kuću, kako bi svoje živote nastavile samostalno i što dalje od nasilnika.

"Ukoliko im omogucimo da dobiju zaposlenje, da se prekvalifikuju, da žive normalno sa svojom decom od svog rada te žene će postati samostalne i neće živeti na način koji je nedostojan čoveka", rekao je Vesić.

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević kaže da su kapaciteti Sigurne kuće popunjeni, te da u njoj može da boravi najviše 30 žena, ali da se neretko taj broj premaši, jer ima mnogo više onih kojima je potrebna pomoć.

"Veliki broj žena prijavljuje, mi se trudimo da pomognemo svima jer imamo različite mogućnosti, advokatice koje besplatno pružaju pravnu pomoć, psihoterapeutkinju i devojku koja radi sa decom", kaže Stanojevićeva.

Ona je apelovala na žene da prijavljuju nasilje, jer jedino tako, kaže, taj problem može postati vidljiv i država može da ih zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: