Na mestu IMT-a niče novi kompleks: Ovde će živeti 15.000 ljudi; u planu su poslovni centri, ali i škole FOTO

Novi stambeno-poslovni kompleks nići će na Novom Beogradu i to na području koje je zauzimala Industrija mašina i traktora (IMT).

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 11.10.2021.

15:39

Na mestu IMT-a niče novi kompleks: Ovde će živeti 15.000 ljudi; u planu su poslovni centri, ali i škole FOTO
Foto: Printskrin/Urbanistièki zavod Beograda/Plan detaljne regulacije podruèja izmeðu ulica Jurija Gagarina i Zemunske (IMT), Gradska opština Novi Beograd

Između ulica Jurija Gagarina i Zemunske na oko 47,8 hektara je planirana izgradnja više od 5.000 stanova, ali i nekoliko predškolskih ustanova, dve osnovne škole, kao i oko 150.000 kvadrata komercijalnih sadržaja, predviđeno je prvom fazom nacrta plana detaljne regulacije koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid.

Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku FMO. Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa Erport siti, Zemunske ulice, kompleksa Movem, lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu.

Na ovom prostoru živeće skoro 15.000 stanovnika

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47,8 hektara, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova. Planom je predviđeno da se bruto razvijena građevinska površina (BGRP) stanovanja sa sadašnjih 6.400 kvadrata poveća na čak 153.200 kvadrata, dok je u okviru ove zone planira BRGP komercijalnih sadržaja od 17.000 kvadrata.

U okviru mešovitih gradskih centara predviđeno je stanovanje na skoro 479.000 kvadrata BRGP i oko 152.000 kvadrata BRGP komercijalnih sadržaja. Mešoviti gradski centri, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem.

Komercijalni sadržaji obuhvatiće poslovne komplekse, trgovinu na malo (robne kuće, supermarkete, prodavnice prehrambene, neprehrambene, specijalizovane i mešovite robe, trgovinski centre, diskontne centri), poslovanje (poslovne i finansijske institucije, predstavništva, privredna društva i agencije za pružanje poslovnih, intelektualnih, informatičkih i drugih), ugostiteljstvo i turizam (motele, hotele, pansione, hostele, restorane, kafee, turističke agencije), komercijalne vidovi sportskih, rekreativnih aktivnosti, zabave, kao i izložbeno-prodajne prostori (saloni automobila, prodaja nameštaja).

BRGP komercijalnih sadržaja biće smanjen sa postojećih 49.700 kvadrata na 16.000 kvadrata.

Planirane predškolske ustanove, osnovne škole i dom zdravlja

Planirana je izgradnja tri predškolske ustanove maksimalnog kapaciteta 270 korisnika, kao i četiri sporedna objekta predškolskih ustanova. Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova iznosi 1.160 dece. Planirane su i dve osnovne škole i to ukupnog kapaciteta od 1.680 učenika (raspoređenih u 56 odeljenja).

Takođe, planom je predviđena i izgradnja jednog doma zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: