Obeležen Svetski dan cerebralne paralize: Simboli grada večeras će biti osvetljeni zelenom bojom

Svetski dan cerebralne paralize obeležen je danas na Trgu republike pod sloganom "Milioni razloga".

Izvor: B92.net

Sreda, 06.10.2021.

13:36

Obeležen Svetski dan cerebralne paralize: Simboli grada večeras će biti osvetljeni zelenom bojom
Foto: Beoinfo

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević poručila je da je moto ovogodišnjeg 6. oktobra promovisanje Dana cerebralne paralize kao društvenog pokreta kojim se slavi i potvrđuje život 17 miliona ljudi koji žive sa cerebralnom paralizom širom sveta, preneo je Beoinfo.

"Grad Beograd već četvrtu godinu zaredom obeležava dan posvećen osobama koje su obolele od cerebralne paralize. Procena je da u Beogradu sa tom bolešću živi oko dve hiljade osoba, a u Srbiji šest hiljada. Iz tog razloga će večeras zelenom bojom biti osvetljeni Dom Narodne skupštine, Palata Albanija i Most na Adi, kako bismo svi dali podršku sugrađanima koji su oboleli od cerebralne paralize", rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu u proteklih pet godina dao više od 20 miliona dinara udruženjima i savezima za cerebralnu paralizu kako bi se popravio položaj korisnika.

"Radimo na fizičkim barijerama i trudimo se da Beograd bude grad bez barijera. Jedna od posledica cerebralne paralize jeste život u kolicima i zato je važno da otklonimo sve prepreke i fizičke barijere koje postoje na saobraćajnicama, putevima i raskrsnicama u Beogradu. Usluge socijalne zaštite su unapređene u odnosu na pre šest ili sedam godina. Sada je ovim osobama na raspolaganju usluga ličnog pratioca za decu koja idu u školu ili vrtić, personalni asistent za odrasle, a takođe koriste i usluge dnevnih boravaka kojih u Beogradu ima 16, kao i usluge 'Predah' smeštaja", objasnila je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da Sekretarijat za socijalnu zaštitu finansira posebno organizovan prevoz za osobe sa invaliditetom.

"GSP je kupio posebna kombi vozila prilagođena za osobe sa invaliditetom, s obzirom na to da nisu svi gradski autobusi prilagođeni osobama sa invaliditetom. Zato imamo posebno organizovan prevoz koji je apsolutno namenjen njima. Želim da pozovem sve ljude dobre volje da se priključe akciji da sakupimo preko milion čepova. Ukoliko ne stignu da ih donesu danas na Trg republike, mogu to da urade i u prostorijama udruženja u Sredačkoj ulici kako bi se osposobio prvi radni centar u Beogradu namenjen osobama obolelim od cerebralne paralize. Slogan svetskog dana je da u svetu živi oko 17 miliona osoba koje su obolele od cerebralne paralize i zato Grad Beograd želi da da svoj doprinos kako bi mogli da im poboljšamo život u radnom centru koji će koristiti", zaključila je sekretarka.

Sekretarka Saveza za cerebralnu i dečju paralizu Beograda Dilbera Sarajlić izjavila je da se ovaj dan obeležava širom sveta.

"Moto manifestacije je 'Milioni razloga', ali smo mi kao lokalna organizacija odabrali da to bude 'Milioni razloga – milioni čepova'. Cilj je da sugrađani prikupe milione čepova koji će se prodati kako bismo obezbedili završetak renoviranja Dnevnog radnog centra u Sredačkoj 2", objasnila je Sarajlićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: