Radovi posle 50 godina: Japanci pomažu restauraciju fresaka u Đurđevim stupovima

Posle 50 godina počela je konzervacija i restauracija fresaka u kapeli kralja Dragutina koja se nalazi u manastirskom kompleksu Đurđevih stupova kraj Novog Pazara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2021.

19:11

Radovi posle 50 godina: Japanci pomažu restauraciju fresaka u Đurđevim stupovima
Ðurðevi stupovi; Foto: EPA/SASA DJORDJEVIC

Radovi se izvode po projektu i uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a obavljaju ih stručnjaci Ateljea za konzervaciju i restauraciju Reskon iz Beograda.

"Radi se potpuna restauracija fresaka posle 50 godina tokom kojih je došlo do oštećenja i drugih promena na životopisu. Došlo je vreme za novi, redovan postupak čišćenja, konsolidacije, odvajanja od zida, retuširanja i plombiranja posle kojih će ova dela biti sačuvana i zaštićena još nekoliko decenija", rekao je konzervator Dragan Stanojević.

Ukupna vrednost projekta je više od 24.000 dolara, a sredstva su obezbedili fondacija "Sumitomo" (22.000 dolara) i kompanija "Kinčo" (više od 2.000 dolara) iz Japana.

Radove prati istoričarka umetnosti i lektor na Đisen ženskom univerzitetu u Tokiju, Saći Šimada, koja je diplomirala i na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

"Srbija je mesto kulturne razmene između zapada i istoka, a freske prikazuju jedinstvenu kulturu. Obišla sam brojne manastire i uverila se u lepote fresaka. Istražujem slike vladara iz 13. i 14. veka, a freske u kapeli kralja Dragutina su toliko važne u lozi Nemanjića da sam veoma srećna što ih, uz našu pomoć, možemo sačuvati i obnoviti", izjavila je Šimada.

Grobna kapela kralja Dragutina smeštena je u pregradnu, ulaznu kulu manastirskog kompleksta Đurđevih stupova, a pretpostavlja se da je njen životopis nastao osamdesetih godina 13. veka.

Freske u njoj predstavljaju jedinstven spoj religiozne umetnosti i istorijsko-pravnih dokumenata, jer su na na njima prikazana brojni istorijski događaji - državni sabori na kojima je predavana vlast i krunisanja novih kraljeva.

Đurđeve stupove podigao je Stefan Nemanja 1171. godine, dok je Dragutin dogradio manastirsku crkvu i oslikao njenu pripratu. Tu je sahranjen 1316. godine.

Taj manastir je deo svetske baštine Uneska od 1979. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: