Odustaje se od podzemne garaže u Kneza Miloša, a kako je trebalo da izgleda? FOTO

Ulica kneza Miloša već duže vreme čeka na rekonstrukciju.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 16.09.2021.

13:38

Odustaje se od podzemne garaže u Kneza Miloša, a kako je trebalo da izgleda? FOTO
Foto: Grad Beograd

Na to je juče podsetio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Čeka nas ozbiljna rekonstrukcija ove ulice. Prva ideja je bila da se gradi podzemna garaža, ali će se verovatno od toga odustati, jer će se raditi verovatno na praznom placu pored Ministarstva spoljnih poslova. Posle rekonstrukcije konačno će ličiti na Topčiderski drum, imaće svoje duple drvorede, biciklističku stazu, neće više biti parkiranja. Fasade i zgrade doći će do izražaja jer će ovo biti prostor i za šetnju. Ulica će biti na ponos", kazao je Vesić na otvaranju izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda "Spomeničko nasleđe Ulice kneza Miloša".

Da se ideja izgradnje podzemne garaže nije pokazala kao najbolja, nagovestio je ranije i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, kazavši da bi ona predviđala radove u periodu od godinu i po dana.
Foto: Grad Beograd
Kao drugu varijantu naveo je već pomenutu opciju da se ne gradi podzemna garaža ispod ulice, već garaža pored zgrade Ministarstva spoljnih poslova, što bi rekonstrukciju skratilo na samo nekoliko meseci.

"Već duži period razmišljamo trezveno šta radimo sa Ulicom kneza Miloša, iz razloga što je reč o jednoj od najvažnijih saobraćajnica u gradu. Najbliže konačnom razrešenju situacije je izgradnja javne garaže na slobodnoj parceli pored zgrade Ministarstva inostranih poslova. Ideja je da se sklone automobili sa trotoara, isti prošire, ali i kolovoz za još jednu traku. U toj varijanti imali bismo šest traka, propusne trotare, divan drvored sa zelenim ostvom na sredini", kazao je u junu gradski urbanista.

Prema ranijim najavama, izgradnja podzemne garaže trebalo je da počne u drugoj polovini 2019. godine.

Plan je bio da objekat obezbedi 450 parking-mesta. Vredeo bi oko sedam miliona evra, a bilo je predviđeno da ima dva ulaza i izlaza. Takođe je bilo zamišljeno da parkiranje delom bude ostavljeno za stanare koji tu žive, a ostatak da bude pod komercijalnim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: