U Beogradu dosad vakcinisano oko 5.000 Roma; Plan da se razgovara sa 1.200 porodica

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je danas pripadnike romske nacionalne manjine u naselju Makiš, u kojem živi 21 porodica, kako bi sa njima razgovarala o značaju vakcinacije, kao i drugim oblicima socijalne zaštite i pomoći.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 16.09.2021.

13:01

U Beogradu dosad vakcinisano oko 5.000 Roma; Plan da se razgovara sa 1.200 porodica
Foto: Beoinfo

"Grad Beograd je podržao projekat Asocijacije zdravstvenih medijatorki koje obilaze ovakva naselja, a predviđen je obilazak 1.200 porodica. Dosad smo obišli 600 porodica. Zdravstvene medijatorke na terenu imaju kompletno opremljeno vozilo za potrebe prevoza do mesta za imunizaciju, ukoliko je starijim osobama i osobama sa invaliditetom potreban prevoz do doma zdravlja ili možda da obave nešto drugo što se tiče socijalne zaštite. Oni vrše informisanje ove populacije o vakcinaciji, kao i drugim stvarima kojih bi trebalo da se pridržavaju. Priča se o važnosti preventivnih zdravstvenih pregleda, podršci za izradu ličnih dokumenata, obrazovanju, a kome je potrebno upućujemo ga u Nacionalnu službu za zapošljavanje", pojasnila je sekretarka.

Direktno podržavamo rad sa korisnicima na terenu, navela je ona i dodala da je ovo prvi ovakav projekat, te da će se sa tom praksom i nastaviti, prenosi Beoinfo.

"U neformalnim naseljima u Beogradu živi oko 36.000 pripadnika romske nacionalne manjine, a važno nam je da stignemo do svakog stanovnika kako bismo im pomogli. Uz pomoć zdravstvenih medijatorki dosad je vakcinisano oko 5.000 Roma. Projektom je predviđeno da se obiđu 24 naselja u 12 gradskih opština, te da se razgovara sa 1.200 porodica", naglasila je Stanisavljević.

Predsednica Asocijacije zdravstvenih medijatorki Svetlana Ilić rekla je da već tri meseca, uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Ministarstva zdravlja, medijatorke aktivno rade na prevenciji koronavirusa i kampanji vezanoj za vakcinaciju.

"Do sada je u 12 naselja, koliko smo obišli, evidentirano 600 lica za vakcinaciju. Planiramo da u naredna tri meseca obiđemo još 12 naselja i na tome sada aktivno radimo. Imamo odštampane dvojezične flajere na srpskom i romskom jeziku", navela je Ilićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: