Sutra se raspisuje tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, koji će biti raspisan sutra i podsetio da je Beograd poslednji novi muzej dobio pre 56 godina.

Izvor: B92.net

Utorak, 03.08.2021.

16:21

Sutra se raspisuje tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda
Foto: Beoinfo

Na konferenciji za novinare govorili su i direktorka ovog muzeja Jelena Medaković, sekretar za kulturu Ivan Karl, a događaju je, između ostalih, prisustvovala i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Vesić je ocenio da je ovo veliki dan za Beograd i podsetio da je 1965. godine izgrađen poslednji muzej u Beogradu.

"Ova zgrada se ne gradi iz početka, ali suštinski nikada nije imala muzejsku namenu, tako da je reč o novom muzeju. Da bismo završili ovaj posao, trebaće nam dve i po do tri godine, a okvirna procena vrednosti radova je 25 miliona evra", rekao je Vesić, navodeći da je on lično inicirao da se ova suma utroši na izgradnju muzeja da bi "muzej grada konačno imao svoju kuću".

Vesić je podsetio da je zgrada preuzeta od Ministarstva odbrane 2006. godine, te da se do 2014. ništa nije radilo. Tada je raspisan međunarodni tender i dobijeno je, kako je ocenio Vesić, sjajno rešenje.

"Osim što će muzej čuvati 8.000 godina naše istorije, sa oko 136.000 različitih predmeta, njegov značaj je u tome što će biti prvi moderan muzej u Beogradu, u smislu da je koncipiran tako da građani mogu čitav dan u njemu da provedu, što je inače praksa i u svetu. To će biti i svojevrsna polularizacija muzeja, na šta sam posebno ponosan. Biće najveći srpski muzej na skoro 18.000 kvadratnih metara, veći i od Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, odnosno kao četvrtina Luvra. Ovo će biti osnovna zgrada sa glavnom postavkom, a svi ostali muzeji i legati ostaju u njegovom sastavu. Sutrašnji dan je s namerom izabran, jer je 4. avgusta 1551. godine objavljeno beogradsko četvorojevanđelje",kazao je Vesić.

Izražavajući nadu da će u naredna dva do tri meseca biti određen izvođač, zamenik gradonačelnika objasnio je predstojeću proceduru i podvukao da su uslovi za izvođača veoma teški zato što neće moći da se javi niko ko nije gradio ranije muzeje i ko nema iskustva u ovom poslu. Objekat je potpuno pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. U novembru bi trebalo da počnu radovi.
Foto: Beoinfo
"Grad je obezbedio novac iz sopstvenog budžeta, nijedan dinar nismo dobili iz donacije. Ima nekih obećanja, ali videćemo. S obzirom na to da je reč o staroj zgradi, moguća su iznenađenja i videćemo koliko će sve trajati, ali nadamo se ne duže od onoga koliko je procenjeno", naglasio je Vesić, saopštio je Beionfo.

Vesić je zahvalio svim ljudima koji rade u Muzeju grada Beograda, navodeći da nije bilo njih, ne bi ni bilo ovog projekta. Takođe je zahvalio i sekretarijatima za investicije i kulturu i svima koji su pomogli u ostvarenju "ovog istorijskog događaja".

"Posao u muzejima može da se radi samo s ljubavlju. Konačno će dobiti svoju kuću onakvu kakvu zaslužuje", rekao je Vesić.

On je najavio da će se Grad Beograd potruditi da u narednom periodu izgradi sopstveni depo za umetnička dela, što je sledeći projekat. Tako da će sva umetnička dela koja pripadaju Gradu Beogradu biti čuvana na jednom mestu po primerenim uslovima i strogom kontrolom.

Vesić je objasnio da će se u Muzej grada ulaziti iz Resavske ulice i naglasio da će dvorište biti posebno uređeno.

"Ovakvo dvorište nema nijedan muzej u našoj zemlju i u njemu će moći da se održavaju književne večeri, pozorišne predstave, biće i prostor za odmor, tako da će to biti poseban kulturni prostor. Muzej predstavlja vezu između dva objekta, starog koji se rekonstruiše i novog sa dvorišne strane. Oni će biti povezani i tako ćemo dobiti potpuno novi prostor. Tu će biti i nove sale za izložbe, konferencijska sala, multifunkcionalna sala, knjižara, kafe i svi drugi sadržaji koje imaju svi svetski poznati muzeji", rekao je Vesić, pozvavši sve kompanije koje smatraju sebe kompetentnim za gradnju da se prijave i kako bi Beograd dobio najveći srpski i gradski muzej.

Sekretar za kulturu Ivan Karl podsetio je da je pokojni premijer Đinđić sredinom 2001. godine, prilikom nastavka radova na Hramu Svetog Save, rekao da u naše slabosti spada i to da ne završavamo ono što smo započeli.

"Generacija koja danas vodi Srbiju i Beograd konačno to ispravlja, dovršava staro i gradi novo. Hram Svetog Save je zablistao, Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej su renovirani i vraćeni građanima, Klinički centar je pri kraju, dodeljena je zgrada Istorijskom muzeju Srbije ispred kojeg je spomenik Stefanu Nemanji. Ono što su ta zdanja na nacionalnoj, duhovnoj i kulturnoj mapi zemlje biće i Muzej grada Beograda za prestonicu. Vremeplov kroz prošlost, stanica za sadašnjost i okvir za budućnost. Beogradska slagalica i mozaik sastavljeni su od preko stotinu hiljada dragocenih delova. Današnji dan će zato ostati upisan u istoriju. Lepo je i časno biti svedok i učesnik u ovom poduhvatu i mi svi delimo tu privilegiji", kazao je Karl.

Jelena Medaković je podsetila da je muzej osnovan 1903. godine, te da su se za mnoge muzeje sa daleko manje značajnim kolekcijama nalazila rešenja.

"Ovo je prvi korak i posle ovoga nema nazad jer objavljivanjem tendera krećemo u rešavanje problema koji traje 117 godina. Za nekoliko godina u jednom prostoru biće ne samo 130.000 aretfakata nego i mnogo više, koliko ih realno ima. Uloga muzeja jeste da prikuplja, konzervira, restaurira i prezentuje najvažnije na teritoriji Beograda i svih gradskih opština, a sve to je poraslo do neslućenih razmera, i to na 16 lokacija u gradu", rekla je ona i izrazila veliku zahvalnost umetnicima koji su učestvovali u ovom velikom poslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: