Vesić najavio: Obnavlja se jedan od simbola prestonice

Grad Beograd je odlučio da u čast 60. godišnjice Prvog samita nesvrstanih koji je 1961. godine održan u našem gradu obnovi obelisk pored Brankovog mosta, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: B92.net

Sreda, 28.07.2021.

12:15

Vesić najavio: Obnavlja se jedan od simbola prestonice
Foto: Printskrin, Facebook/Goran Vesiæ

"Prvi Samit nesvrstanih zemalja održan je 1961. godine u našem gradu. Beograd je taj događaj tada obeležio formiranjem Parka prijateljstva na Novom Beogradu. Sećanje na jedan od najvažnijih političkih događaja druge polovine 20. veka čuva i spomenik Obelisk kod Brankovog mosta", podsetio je Vesić.

Kako je dodao, povodom održavanja Devetog samita nesvrstanih zemalja 1989. godine u Beogradu je obnovljen i tom prilikom dobio nov izgled. Ipak, od tada je zapušten i nažalost išaran grafitima.

"Grad Beograd je obezbedio dva miliona dinara da se obnovi obelisk kod Brankovog mosta. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda će izvesti njegovu kompletnu restauraciju koja će obuhvatiti čišćenje kamene obloge postamenta i restauraciju samog obeliska, dok će JKP 'Zelenilo Beograd' sprovesti parterno uređenje neposredne okoline", najavio je zamenik gradonačelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: