Do kraja nedelje ugovor za projektovanje druge linije metroa

Ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa biće potpisan do kraja ove nedelje sa francuskom kompanijom "Ežis", izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.07.2021.

17:00

Do kraja nedelje ugovor za projektovanje druge linije metroa
Ilustracija: Depositphotos, PinkBadger

On je za Tanjug naveo da će druga linija početi da se gradi posle prve i da će biti završena 2030. godine.

Najavio da će u septembru biti raspisan konkurs za projektovanje prvih 16 stanica metroa na prvoj liniji metroa i pojasnio da je reč o arhitektonskom konkursu koji se priprema zajedno sa Društvom arhitekata Beograda.

Vesić je pozvao sve arhitekte da se jave na taj konkurs i dodao da će projektovanje metro stanice za njih biti dobra referenca za dalju karijeru.

Gužve u prestonici ne poznaju doba dana; Rešenje - metro: Kada ga možemo očekivati? VIDEO

Naveo je da se završava katastar rizika i dodao da se snimaju apsolutno sve zgrade na trasi prve i druge linije metroa.

Kako je dodao, za zgrade koje su pod zaštitom to radi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a za ostale zgrade Zavod za veštačenje.

"Završavamo geološka istraživanja. Kopamo po gradu na različitim mestima, sonde se spuštaju do 60 metara dubine jer na osnovu tih rezultata Kinezi projektuju ''krticu'' koja će kopati tunel koji će biti širine 10 metara", rekao je Vesić.

Dodao je da se sve polako priprema za novembar, kada će početi izgradnja metroa.

Od Železnika do Karaburme za 24 minuta? Ovo će biti moguće - poznato i kada

Pre novembra ćemo usvojiti Plan generalne regulacije šinskih sistema koji će potpuno utvrditi sve trase metroa, odnosno gde će tačno biti stanice i kuda će ići nove linije tramvaja, kao i trase i nove stanice BG voza.

Kada je u pitanju glasanje građana za jedan od četiri dizajna vagona budućeg metroa (Svetlost, Snaga, Sloboda i Sigurnost), Vesić je rekao da je do sada glasalo više od 15.000 sugrađana i da se vodi tesna borba između trećeg i četvrtog predloga.

"Četvrti predlog Sigurnost vodio je sve do juče, a onda je juče treći predlog Sloboda prešao u vođstvo. Od jutros imamo izjednačeno u procenat - 37,4 odsto građana je glasalo za Sigurnost i isto toliko za Slobodu, dok su ostala dva predloga manje zastupljena, prvi ima 11,65 odsto glasova, a drugi 13,54", precizirao je Vesić.

Glasanje za dizajn beogradskog metroa u toku: Vodi "Sloboda" FOTO

Podsetio je da glasanje traje do 15. septembra i pozvao sve koji još nisu glasali da to učine.

Kako je planirano, izgradnja beogradskog metroa počeće u novembru, radovima na budućem depou na Makiškom polju.

Prva linija će ići od Železnika do Mirijeva i biće završena 2028. godine, dok će radovi na drugoj liniji, od Zemuna do Mirijeva, biti gotovi 2030. godine.

Obe linije će imati po 21 stanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: