Stanari zgrade u Vidovdanskoj: Vesić ispunio obećanje, reagovao "munjevito"

Nakon više sastanaka sa stanarima iz Vidovdanske ulice prihvaćen je predlog zamenika gradonačelnika da Grad sagradi novu zgradu i da oni dobiju isti broj kvadrata u novom objektu, a Grad će tužiti investitora i naplatiti štetu.

Izvor: B92.net

Četvrtak, 22.07.2021.

12:50

Stanari zgrade u Vidovdanskoj: Vesić ispunio obećanje, reagovao
Foto: Beoinfo

Na taj način izbegnuto je da građani to čine jer bi procedura u tom slučaju bila mnogo duža.

Sledeći korak, precizirao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jeste da svaki od stanara potpiše ugovor sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nakon čega će po ubrzanom postupku biti izabran izvođač za projektovanje, a potom i sam izvođač radova, prenosi Beoinfo.

Predsednik Skupštine stanara zgrade u Vidovdanskoj Novica Stanimirović je u ime stanara zahvalio Goranu Vesiću što je ispoštovano sve što je i obećao kada je došao la lice mesta.

"On je 'munjevito' reagovao, a mi smo shvatili da je ovo za nas najbolje rešenje i saglasili smo se sa ponudom Grada Beograda. Ako je ispunjeno obećanje da ćemo dobiti stanove, ne vidim razlog da ne verujemo da će za godinu dana biti izgrađena zgrada i da ćemo se useliti u naše stanove", rekao je Stanimirović.

Dok zgrada ne bude završena i dok se stanari ne usele u svoje nove stanove, Grad će porodicama, od kojih su četiri trenutno smeštene u hotelu "Slavija", dati stanove na korišćenje, što ih ništa neće koštati, naveo je Vesić.

"Sličan slučaj je bio u Dubljanskoj 2008. godine, ali je ovo prvi put da Grad stane iza ljudi, što se tada nije desilo. Grad će staviti zabranu na korišćenje susednog placa, tako da će obezbediti naplatu i neće biti na gubitku", istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da u Beogradu trenutno ima više od 2.800 aktivnih gradilišta, što je nemoguće konstantno kontrolisati, ali da inspektori uvek reaguju po prijavi. Svi koji su odgovorni za urušavanje u Vidovdanskoj dali su izjave i inspektorima i u tužilaštvu, a koliko je poznato, očigledno je izvođač odstupio od projekta.

"Nelegalna gradnja je jedan od najvećih problema ove države. Kada gradite nelegalno vaš projekat niko ne kontroliše, što nije slučaj kada legalno podnosite zahtev za građevinsku dozvolu. Drugo, ne radite ništa na pojačanju infrastrukture. Sve se to radi da se ne bi plaćale dažbine državi. Bespravna gradnja je ocenjena kao najveća 'praonica novca' jer niko ne zna odakle je taj novac", naveo je Vesić.

On je podsetio da je 2018. godine izmenjen Zakon o ozakonjenju i zabranjeno je priključenje na struju i vodu objekata koji nisu građeni legalno sa ciljem da se zaustavi bespravna gradnja. Ranije su investitori, kako je objasnio, sa potvrdom da su podneli zahtev za legalizaciju, iako nisu imali nikakav osnov za to, mogli da dobiju taj priključak.

"Većina kompanija u Beogradu radi u skladu sa propisima, a postoje nažalost i ovakvi slučajevi. Pokušavamo to da rešimo, ali za to nam je potrebna izmena kaznene politike. Kada je reč o legalizaciji, potrebno je uvesti elektronsko praćenje svih predmeta kako bi se znalo dokle se stiglo i šta nedostaje ljudima koji su podneli zahteve", naglasio je zamenik gradonačelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: