Posle teških godina siguran posao i plata za osobe sa invaliditetom u kragujevačkoj "Šumadiji"

U Srbiji posluje 56 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Jedno od njih je "Šumadija" u Kragujevcu, osnovano 1957. godine, kao zaštitna radionica.

Izvor: RTS

Četvrtak, 22.07.2021.

12:35

Posle teških godina siguran posao i plata za osobe sa invaliditetom u kragujevačkoj
Foto: Depositphotos/uroszunic

Tokom godina menjalo je delatnost, suočavalo se sa mnogobrojnim problemima u radu, a danas je u većinskom vlasništvu grada i posluje rentabilno, prenosi RTS.

Štrajkovi glađu, blokade ulazne kapije, neizvesnost i pretnja likvidicajom - slike su koje su obeležile gotovo deceniju poslovanja kragujevačkog preduzeća.

Pre dve godine, ulaganjem 70 miliona dinara i preuzimanjem udela i osnivačkih prava od Republike, grad postaje većinski vlasnik "Šumadije" u kojoj je više od polovine radnika, njih 36, sa invaliditetom.

"Kao odgovaran grad i kao odgovorno društvo mi moramo da imamo i obzira i da razmišljamo o licima koja imaju otežan način života, odnosno o našim licima sa invaliditetom", ističe gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

A oni danas u mašinskim radionicama izrađuju čitavu paletu proizvoda od metala i drveta.

Neki su završili zanate, drugi ih "ispekli" uz iskusne kolege.

"Bravarski, treći stepen, smer u VIŠ-u sam završio i tamo sam, što se kaže, dosta toga i tokom školovanja se obrazovao", kaže radnik u "Šumadiji" Nebojša Jeftović.

"Nije meni teško ništa, ja svaki posao radim. Nijedan mi nije težak posao - ne odbivam", naglašava Miroslav Matović.

Branko Đurić kaže da pored njih uče da mogu da rade i da su samostalni 90 odsto.

Stolovi, klupe i parkovski mobilijar, sprave za dečja igrališta i sportske terene u Kragujevcu, delo su njihovih ruku. Grad je i najveći kupac njihovih proizvoda.

"Ta pomoć se sastoji u dodeljivanju posla, veoma bitna za nas. Zato što su to poslovi koji nisu vremenski ograničeni, što je nama jako bitno, jer vrlo često možda nećemo moći da ispoštujemo rokove, upravo zbog osoba sa invaliditetom koji ovde rade", objašnjava direktorka "Šumadije" Jasmina Mihajlović.

Proizvodni program prilagođava se zahtevima tržišta, pa porudžbina ima i iz drugih opština.

Zaposlenima je, kažu, najbitnije da, posle teških godina kroz koje su prošli, imaju siguran posao i platu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: