Počelo čišćenje jezera Međuvršje od trave: Vrednost radova tri miliona dinara FOTO

Zbog bujne vegetacije, trave i trske koje rastu u jezeru Međuvršje i u čijim čestarima se zadržava smeće koje bacaju nesavesni građani i prolaznici, prave se veliki problemi koji ugrožavaju živi svet u njemu.

Izvor: B92.net, RINA

Sreda, 21.07.2021.

12:12

Počelo čišćenje jezera Međuvršje od trave: Vrednost radova tri miliona dinara FOTO
Foto: RINA

Turiste koji često posećuju jedno od najstarijih veštačkih jezera u Srbiji oduševi lepota Ovčarsko kablarske klisure, ali ne i zelenilo po površini jezera, a u cilju rešavanja ovog problema sa radom je krenula mašina amfibija, koja čisti jezero, piše RINA.

"To nikada nije očišćeno, ovo bi sada bio prvi put. Tu je bila plaža pre 40 godina koja je bila betonirana, sad je to sve zaraslo, nema nikavog prilaza, a mulja ima sigurno pet do deset metara", rekao je meštanin Zoran Todosijević.

Za meštane i vlasnike ugostiteljskih objekata na jezeru ovo će mnogo značiti jer više neće sami morati da se snalaze oko čišćenja, a učinak rada je svakako kvalitetniji.
Foto: Turistièka organizacija Èaèka
Kako je objavio gradonačelnik Milun Todorović na svom Fejsbuk profilu, u jezeru Međuvršje počelo je uklanjanje trave i trske sa površine od oko 15 hektara. Aktivnost se izvodi u sklopu radova u okviru nacionalne inicijative uređenja i razvoja Ovčarsko - Kablarske klisure.

Specijalizovano vozilo za ovakve poslove uspešno uklanja velike količine trave, a vrednost radova je tri miliona dinara.

Trenutno se uklanja rastinje i sa leve i sa desne obale jezera, sve do manastira Jovanje. Trska i trava se deponuju u gradsku kompostanu u JKP „Gradsko zelenilo".

Jedino rešenje u borbi sa travom u jezerima je njeno redovno košenje. Ovim će plovni put do vikendica, biti mnogo pristupačniji, tok značajno proširen, a jezero znatno bistrije. Kada bude sređeno, Međuvršje će ostaviti još lepši utisak na turiste koji ga posećuju.
Foto: Turistièka organizacija Èaèka
"Ova mašina travu koju pokosi, ona i samelje, a mi smo kosili, pa morali da nosimo do čamaca i posle da nosimo u kontejner", rekao je njegov komšija Mirko Plazinić.

Pored brojnih manastira i prirodnih lepota koje krije Ovčar banja i ovo veštačko jezero privlači brojne turiste kako iz zemlje, tako i iz regiona, pa će samo uređenje ove destinacije poboljšati turističku ponudu.

Biser Ovčarsko kablarske klisure dugo je čekao na uređenje i čišćenje, a prema statističkim podacima iz 2018. godine skoro 70 procenata jezera je pod muljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: