Beograđani biraju kako će izgledati vozila metroa - ovo su opcije FOTO

Danas je u Svečanoj sali Starog dvora predstavljen izgled četiri potencijalna vagona za beogradski metro pod nazivom "Svetlost, snaga, sloboda i sigurnost".

Izvor: B92.net

Četvrtak, 15.07.2021.

19:07

Beograđani biraju kako će izgledati vozila metroa - ovo su opcije FOTO
Foto: B92

Prezentaciji izgleda vagona prisustvovali su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni, podpredsednik kompanije Alstom Filip Deler, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća i predstavnici GSP-a. Nakon toga je na platou ispred dvora emitovana 3D projekcija pomenutih modela.

O tome kako će metro izgledati glasaće od večeras građani Beograda. Vesić je naglasio da će glasanje trajati tačno dva meseca, do 15. septembra, kada ćemo znati koji su dizajn izabrali građani Beograda i kako će u narednim vekovima izgledati beogradski metro, prenosi Beoinfo.
Foto: B92
"Pred vama se nalaze četiri predloga, oni su nazvani simbolično Svetlost, Snaga, Sloboda i Sigurnost jer kada Srbi i Francuzi nešto rade zajedno onda rezultat može da bude ono što je simbolišu ove četiri reči. Zajedno smo ginuli u prošlosti za slobodu Evrope, a sada zajedno gledamo u budućnost i razvijamo našu zemlju", istakao je Vesić.

On je dodao da će ove godine Beograd ostvariti san koji traje pedeset godina jer će početi izgradnja beogradskog metroa.

"Skoro da nije bilo gradonačelnika ili funkcionera Skupštine grada koji ovih pedeset godina nije obećavao izgradnju metroa i tako je od 4. decembra 1971. godine kada je tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić na dan kada su otvoreni most Gazela i Terazijski tunel svečano obećao da će Beograd početi izgradnju metroa i železničke stanice Prokop. Za ovih pedeset godina bilo je vremena kada je Beograd imao para za izgradnju metroa, a bilo je i onih teških vremena, ali očigledno nije bilo ni političke volje, ni znanja da se metro gradi. Zato će ova 2021. godina ostati zabeležena u istoriji Beograda kao godina kada je Beograd počeo da gradi metro", naglasio je zamenik gradonačelnika.
Foto: B92
On je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je obezbedio 4,6 milijardi evra koliko će koštati izgradnja prve dve linije metroa.

"Budžet Beograda iznosi 1,219 milijardi evra, najveći je u istoriji, ali vrednost ovog projekta je četvorogodišnji budžet grada i jasno je da Beograd sam ne bi mogao da ga sprovede. Radovi počinju u novembru ove godine i od danas će svi građani biti uključeni u ovaj proces tako što će glasati za jedan od četiri predloga koji smo ponudili. Metro pripada svim građanima i zato svi treba da budemo uključeni jer metro koji ćemo napraviti ostaće vekovima. Beograđani zaslužuju da imaju metro i standard koji imaju građani Pariza ili Londona. Metro je veliki korak u tom pravcu, ali nije jedini, svaka fasada, ulica, zgrada, trg, autobus, kilometar novog vodovoda ili kanalizacije približavaju nas modernom i evropskom Beogradu", poručio je.

Kako je dodao, posebno je srećan što je naš partner u ovom poslu jedna od najvećih svetskih kompanija Alstom i što ovaj posao radimo sa našim prijateljima Francuzima. "Najveće infrastrukturne projekte u Beogradu rade francuske kompanije i to nije samo metro već i deponija komunalnog otpada Vinča, Aerodrom Beograd, a ove kompanije menjaju naš grad i uvode ga u 21. vek. Danas počinje nova stranica u istoriji Beograda, Beograd danas pobeđuje", rekao je Vesić.

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni je izrazio zadovoljstvo da učestvuje u predstavljanju nove etape projekta Beogradski metro.

"Beogradski metro je već više godina najveći zajednički poduhvat u odnosima Srbije i Francuske. Posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je bio u Beogradu u julu 2019. godine, Francuska se obavezala da će podržati razvoj ovog projekta kroz ekspertizu i usluge visokog kvaliteta, kao i finansijsku podršku. Kao što večeras možemo da vidimo, Francuska ispunjava svoj deo dogovora. Birajući dizajn vagona, Beograđani imaju priliku da Beogradski metro zaista učine svojim", rekao je Falkoni. Filip Deler, potpredsednik kompanije Alstom, rekao je da mu je izuzetno drago što je Beograd ukazao poverenje ovoj kompaniji.

"Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo učestvovati u izgradnji Beogradskog metroa. Za izgradnju će biti korišćena najsavremenija tehnologija. U odnosu na tradicionalne načine izgradnje, koristićemo nešto drugačije modele kako bismo postigli maksimalnu uštedu energije i optimalno korišćenje infrastrukture koja će biti izgrađena. Dizajn metroa će takođe pribegavati najmodernijim metodama", rekao je Deler.

Predloženi modeli:

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo
Koji se vama najviše dopada? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: