Leskovački povrtari ponovo delili paradajz građanima, izneli zahteve VIDEO

Leskovački povrtari ponovo su danas građanima delili paradajz kako bi ukazali na problem koji ovih dana imaju sa plasmanom i niskom cenom tog povrća.

Izvor: RTS

Sreda, 14.07.2021.

12:37

Leskovački povrtari ponovo delili paradajz građanima, izneli zahteve VIDEO
Foto: Epa/VICTORIA BONN-MEUSER

Više od tri tone paradajza vrhunskog kvaliteta iz svih delova leskovačke kotline, od Lebana do Vlasotinca, na dar građanima.

Za sedam dana cena je nešto porasla, do 25 dinara po kilogramu, ali i dalje nedovoljna da se pokriju troškovi proizvodnje.

Polako kreće i izvoz. Poljoprivrednici okupljeni oko Kriznog štaba jedinstveni su u svojim zahtevima.

"O nadoknadi štete, razgovarali smo o uvođenju paradajza kao strateškog proizvoda. Ima nade, treba da se razgovara, treba mi da pripremimo konkretne papire. Ima nade, krenuo je paradajz, evo ja berem", kaže Aleksandar Kocić, predsednik Kriznog štaba proizvođača paradajza.

U leskovačkoj kotlini paradajz proizvodi oko 15.000 gazdinstava. Prve tone, posle pauze od petnaestak dana, odlaze za Grčku, očekuje se izvoz u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: