Otkriven spomenik knezu Lazaru u Kruševcu

U Kruševcu je danas, povodom šest i po vekova od osnivanja grada, otkriven i osveštan spomenik knezu Lazaru.

Izvor: Beta, B92

Ponedeljak, 28.06.2021.

16:24

Otkriven spomenik knezu Lazaru u Kruševcu
Foto: Cryptographer/Shutterstock

Spomenik je ukupno visok 14 metara, od čega deset metara postament, i četiri metra statua kneza Lazara.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je rekla da je povodom proslave šest vekova Kruševca otkriven spomenik knezu Lazaru u arheološkom parku, te da se danas, povodom 650 godina od osnivanja grada otkriva još jedan spomenik osnivaču grada.

Spomenik je podignut na osnovu odluke gradskih odbornika iz novembra prošle godine, nakon čega je raspisan Konkurs za idejno rešenje.

Podsetimo, danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u poseti Kruševcu, gde je prisustvovao obeležavanju Vidovdana i 650 godina od osnivanja tog grada. On je položio venac na Spomenik kosovskim junacima.

Povodom jubileja grada, u Kruševcu je održana posebna sednica vlade, a kojoj je, osim premijerke Ane Brnabić i članova vlade, prisustvovao i predsednik Srbije koji je kasnije obišao i rekonstruisani Dijagnostički centar.

U okviru obeleževanja Vidovdana i jubileja grada, u nekadašnjoj srpskoj prestonici otvorena je i kancelarija Fondacije za srpski narod i državu.

Nakon sednice vlade, premijerka Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar bez portfelja zadužen za za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, prisustvovali su prezentaciji projekta dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: