Novi Sad: Planirana još tri centra za upravljanje otpadom u Vojvodini

Ministarstvo zaštite životne sredine je zajedno sa evropskim partnerima obezbedilo sredstva za izgradnju osam novih regionalnih centara za upravljanje otpadom, od kojih će tri biti na teritoriji Vojvodine, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Robert Jakša.

Izvor: RTV

Sreda, 16.06.2021.

15:09

Novi Sad: Planirana još tri centra za upravljanje otpadom u Vojvodini
Foto: EPA/Sergei Chirikov

"Ti centri će biti izgrađeni u Somboru, Inđiji i Sremskoj Mitrovici. Izgradnja reciklažnih centara daje nam neophodan preduslov za dalji razvoj funkcionalnog sistema upravljanja komunalnim otpadom. Ministarstvo je za ovu godinu izdvojilo 75 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija, a njih u ovom trenutku u Srbiji ima 2.500", rekao je Jakša.

Na konferenciji "Upravljanje komunalnim otpadom- izazovi i potencijali" u organizaciji Saveta za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Vojvodine i Inženjera za zaštitu životne sredine, on je dodao da je Strategija za upravljanje otpadom u izradi i da se očekuje da će ona potpuno definisati ovu oblast, prenosi RTV.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg je istakao da u Vojvodini postoji preko 400 divljih deponija.

"Prosečna godišnja produkcija otpada na teritoriji Vojvodine je oko 572 hiljade tona, a na deponije bez prethodne obrade se odlaže naveći deo komunalnog otpada. Reciklira se tri odsto komunalnog otpada. Sledeći preporuke nacionalne strategije upravljanja otpadom, u AP Vojvodini je formirano devet regionalnih deponija u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Inđiji, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici", rekao je Erceg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: