Beograd nastavlja da organizuje besplatne društvene aktivnosti za najstarije sugrađane

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je ukazao na značaj brige o potrebama starijih sugrađana i zahvalio im na odgovornom ponašanju koje su pokazali u prethodnom periodu pandemije.

Izvor: B92.net

Utorak, 15.06.2021.

12:12

Beograd nastavlja da organizuje besplatne društvene aktivnosti za najstarije sugrađane
Foto: Beoinfo

"Petnaesti jun je dan na koji svi treba da se posebno osvrnemo i ukažemo na značaj brige o potrebama najstarijih sugrađana. Samo zahvaljujući njima, mi dobijamo značajna životna znanja i lekcije bazirane na iskustvu i time oni čine značajan deo identiteta našeg grada. Važno je da odgovorno brinemo o najstarijim sugrađanima. Time iskazujemo duboku zahvalnost za njihov dugogodišnji doprinos gradu", izjavio je gradonačelnik Radojičić.

Grad Beograd realizacijom različitih aktivnosti nastoji da poboljša kvalitet života starijih sugrađana. Otvaranje novih klubova za starije građane, održavanje postojećih klubova, organizovanje raznih besplatnih obuka i radionica, organizovanje izleta, služba „Pomoć u kući” samo su neke od realizovanih aktivnosti koje Grad sprovodi za svoje starije sugrađane.

"Sve ove aktivnosti su od velikog značaja za naše sugrađane, jer zahvaljujući njima, oni uspevaju da održe postojeće socijalne interakcije, ali i da uspostavljaju nove. Često se starija lica osećaju usamljeno, zaboravljeno, pa Grad Beograd baš iz tih razloga ovim aktivnostima nastoji da stvori i održi osećaj pripadnosti i zajedništva, a to svakako pozitivno utiče i na njihovo zdravstveno stanje. Posle 15 meseci pauze, u Beogradu su sada ponovo otvoreni svi klubovi za naše najstarije sugrađane", dodao je gradonačelnik Beograda.

U Beogradu trenutno postoji 31 klub za starije sugrađane, a tokom 2020. godine otvorena su tri potpuno nova kluba za starije u naselju Železnik, GO Čukarica, u naselju Mrijevo, GO Zvezdara, kao i u naselju Banjica na terotoriji GO Voždovac, dok je u poslednjih sedam godina otvoreno čak 12 novih. Shodno iskazanim potrebama naših starijih sugrađana, u narednom periodu u planu su renoviranje i adaptacija klubova na teritoriji opština Sopot i Grocka, kao i na Petlovom brdu u opštini Rakovica.

Grad Beograd je organizovao i službu „Pomoć u kući” koja funkcioniše u okviru Gerontološkog centra Beograd. Ovu službu čini 620 gerontodomaćica koje neposredno pružaju usluge pomoći starim i iznemoglim licima. Ovaj program se realizuje za gotovo 2.500 korisnika.

Tokom trajanja pandemije, Grad Beograd je za svoje najstarije sugrađane, starijima od 65 godina, pri gradskim opštinama formirao kol-centre i volonterske servise, čiji volonteri su im tokom zabrane kretanja dostavljali na kućnu adresu potrebne lekove i namirnice. Ovaj servis je puno doprineo i uspešnoj realizaciji imunizacije starijih, koji su preko kol-centra mogli da podnesu prijavu za imunizaciju protiv virusa korona, kao i preko portala e-Uprave, a za one kojima je to bilo potrebno, obezbeđen je prevoz na zakazani termin za imunizaciju – istakao je Radojičić.

On je zahvalio najstarijim sugrađanima, jer su oni, kako je rekao, poslali primer svima nama kako se odgovorno treba ponašati u kriznim situacijama.

"Drago mi je što se nakon perioda izolacije i samoće naši najstariji sugrađani ponovo vraćaju normalnim društvenim aktivnostima. Podsetio bih da stopa vakcinacije populacije starije od 65 godina u Beogradu iznosi skoro 81 odsto. Vodeći računa o sopstvenom zdravlju, oni su se brinuli i o zdravlju svih nas i hvala im na tome", zaključio je Radojičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: