Međunarodni dan borbe protiv dečijeg rada u Novom Sadu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečijeg rada, Tim Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine ljudima i Policijska uprava Novi Sad organizovali su akciju u cilju edukacije sugrađana o prevenciji dečijeg prosjačenja. Savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković prisustvovala je akciji zajedno sa članovima tima i volonterima Crvenog krsta, a prolaznicima je deljen edukativni materijal.

Izvor: B92.net

Petak, 11.06.2021.

11:01

Međunarodni dan borbe protiv dečijeg rada u Novom Sadu
Foto: Grad Novi Sad

"Danas skrećemo pažnju javnosti da u društvu postoje deca koja su zbog zlostavljanja i zanemarivanja uskraćena da budu srećna, zadovoljna, da rastu i da se razvijaju u humanim uslovima. Кreiran je informativni materijal o problemu prinudnog prosjačenja kao jednog od oblika trgovine ljudima, sa akcentom na decu koja se nalaze u uličnoj situaciji. Dete je dete do 18 godine i ima prava da se školuje, da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu, da se igra i druži sa vršnjacima, da odmara i spava. Isto tako ima pravo da dobije zaštitu u slučaju zanemarivanja, zlostavljanja i zloupotrebe. Deci koja prose potrebna je zaštita, a novac koji se tom prilikom daje, ne ide u svrhe zadovoljenja njihovih potreba, već onima koji su ih angažovali za te prinudne poslove. Apelujem na sugrađanke i sugrađane, da svaki slučaj prosjačenja prijave Policijskoj upravi na broj 192 radi preduzimanja mera zaštite u najboljem interesu deteta. Ova akcija rezultat je dobre multisektorske saradnje između institucija i organizacija civilnog društva koje čine Tim Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine ljudima", istakla je Ljiljana Кoković.
Foto: Grad Novi Sad
S obzirom na to da je prosjačenje veoma zastupljeno u ugostiteljskim objektima, akciji se pridružilo i Udruženje ugostitelja Novog Sada, a njegov predsednik Milenko Mijić rekao je da će edukativni materijal biti deljen gostima, kako bi se zajedničkim snagama zaštitila deca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: