Posle 65 godina: Ograda iz Severne Makedonije stigla u Beograd - vraćena gde je bila od 1936. do 1956.

Deo nekadašnje ograde koja je bila oko sadašnjeg Doma Narodne skupštine u Beogradu, vraćen je "na staro mesto" posle ravno 65 godina.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

19:31

Posle 65 godina: Ograda iz Severne Makedonije stigla u Beograd - vraćena gde je bila od 1936. do 1956.
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Specijalnim letom u našu zemlju dopremljen je danas posle podne iz Severne Makedonije ispred srpskog parlamenta u Beogradu, gde su ga radnici potom postavljali za primopredaju, planiranu za sutra ujutro u 7.30.

Kako je najavljeno u protokolu, predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću predao ju je gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski.

Reč je o sačuvanom fragmentu ograde, dužine oko 4 metra koji je posle demontaže 1956. ugrađen ispred Titove vile "Biljana" u Ohridu, pišu Novosti.

Ograda od kovanog gvožđa, za koju su istoričari umetnosti tvrdili da je "raskošna i očaravajuća" postavljena je 1936. godine oko Skupštine Kraljevine Jugoslavije i bila je duga oko 500 metara. Rađena je po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: