Američki ambasador u poseti Nišu: U planu i rekonstrukcija bolnice "Gornja Toponica"

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri razgovarali su juče u Gradskoj kući o daljoj saradnji i unapređenju partnerstva saglasivši se da dve zemlje jako dobro povezuje kultura.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

09:25

Američki ambasador u poseti Nišu: U planu i rekonstrukcija bolnice
Foto: Grad Niš

"Sjedinjene Američke Države su veliki i važan donator za grad Niš i zahvaljujući njima u gradu smo otvorili važne projekte i uz čiju pomoć smo pokrenuli rekonstrukciju našeg Centra 'Mara'", rekla je gradonačelnica Niša.

Ono što planiramo da zajedno sa američkim donatorima uradimo je rekonstrukcija Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", porodilišta u Univerzitetskom kliničkom centru, kao i izgradnja škole za 800 đaka na teritoriji gradske opštine Pantelej, istakla je ona.

"Na sastanku smo razgovarali o povezanosti Niša i pojedinih američkih gradova, pomenuli smo 'Nišvil' i kako nas taj festival povezuje, kao i šta možemo da učinimo da pomognemo tom festivalu koji promoviše Niš u celom svetu", napomenula je Dragana Sotirovski.

Godfri je istakao značaj razvoja partnerskih odnosa koji će se dalje razvijati aktivnošću Američke privredne komore u Srbiji u kojoj Kompanija "Filip Moris" ima važnu ulogu, kao i Kluba srpsko-američkog prijateljstva, navodi se na zvaničnom sajtu grada Niša.

Razgovorima u Gradskoj kući prisustvovao je predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva u Nišu prof. dr Dragan Milić.

Gradonačelnica Niša i američki ambasador učestvovali su na svečanom otvaranju Laboratorije za medicinsku genetiku "Džon Frotingam" na Medicinskom fakultetu.

Dragana Sotirovski je zahvalila američkom ambasadoru što je pomogao da niški fakultet dobije najsavremeniju opremu za medicinsku genetiku.

Godfri je podsetio da laboratorija nosi ime čoveka koji ima važnu ulogu u istoriji diplomatskih odnosa Srbije i SAD i koji je novembra 1914. godine finansirao slanje poljske bonice i 10 američkih lekara i njihovih pomoćnika za lečenje srpskih vojnika.

Prostor laboratorije uredio je Medicinski fakultet iz sopstvenih sredstava i uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a opremu vrednu 500.000 dolara donirala je Ambasada SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: